Het telecombedrijf zegt zeer tevreden te zijn over deze cijfers. KPN Mobile is er van overtuigd dat het streefaantal van 100.000 toestellen tegen het eind van het jaar gehaald wordt.

Het percentage i-modegebruikers dat overgestapt is van een andere telecomaanbieder is volgens een woordvoerder van het bedrijf groter dan verwacht. In Nederland lijkt dat percentage hoger te zijn dan in Duitsland.

In de twee maanden dat i-mode via dochter E-Plus beschikbaar is, zijn er op de Duitse markt 27.421 toestellen verkocht. Dat brengt het totaal aantal i-modetelefoons op 34.776 stuks.

Het overgrote deel van de i-modetoestellen zal in 2003 afgezet worden. Het bedrijf wil namelijk voor het eind van volgend jaar 1 miljoen i-modegebruikers hebben. Volgende maand wordt België nog toegevoegd aan het rijtje i-modelanden in Europa. KPN is ervan overtuigd dat het aantal van 1 miljoen toestellen volgend jaar gehaald wordt.

KPN maakte deze getallen bekend tijdens de presentatie van de bedrijfsresultaten dinsdagmorgen. Op dit moment heeft KPN Mobile voor i-mode alleen het NEC-toestel tot zijn beschikking. In augustus zal daar een telefoon van Toshiba bijkomen. Met andere fabrikanten worden nog gesprekken gevoerd, maar er zijn nog geen concrete afspraken gemaakt.

Omzet

De mobiele tak van KPN boekte in het eerste kwartaal van 2002 een omzet van 1,049 miljard euro. Dat is iets meer dan in dezelfde periode een jaar eerder toen een omzet van 1,028 miljard euro behaald werd.

De winst voor belasting, rente en afschrijvingen (ebitda) exclusief bijzondere posten kwam uit op 354 miljoen euro. Dat is meer dan een jaar eerder (172 miljoen euro). Volgens KPN is dat het gevolg van de hogere inkomsten uit mobiel verkeer en uit de toename van het aantal klanten ten opzichte van een jaar eerder.

Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2001 liet de eerste periode van 2002 wel een kleine daling van het aantal klanten zien in Nederland. Dat aantal ging van 5,23 miljoen naar 5,18 miljoen.