Dit zegt KPN in een persbericht. Openbare telefooncellen zijn dankzij de toename van mobiele bellers steeds minder rendabel. Het telecombedrijf zal naar verwachting zo'n 3.250 van de ruim 19.000 telefooncellen verwijderen. Vorig jaar werden er ook al 3.400 weggehaald.

Dit wil niet zeggen dat de cellen uit het straatbeeld verdwijnen. KPN is namelijk verplicht op elke 5000 inwoners een telefooncel te plaatsen, overeenkomstig het Besluit Universele Dienstverlening.

Het telecombedrijf wil dit jaar voor het eerst dienstverleningcontracten met alle individuele gemeenten in Nederland afsluiten. Hierin zullen de voorwaarden waaronder de telefooncellen op het grondgebied staan worden vastgelegd. In de nieuwe overeenkomst hoeft KPN over de verplichte cellen geen gemeentelijke heffingen te betalen. Wel zal zij de cellen indien nodig kosteloos moeten verplaatsen.

Voor telefooncellen die buiten de minimumnorm van 5000 inwoners vallen, heeft KPN een zogeheten bonus-malussysteem ontwikkeld. Bij winst van KPN krijgt de gemeente een vergoeding, en bij verlies draagt de gemeente zelf bij in de onkosten. Gemeenten hebben zo zelf invloed op het handhaven van onrendabele cellen en de plaats waar deze staan, aldus KPN.