Na bijna een half jaar onderzoek zijn KPN en netwerkleverancier Alcatel Lucent eruit: de klokkaarten van de 88 zogenaamde cross-connect switches in het KPN-netwerk moeten worden vervangen. De huidige klokken zijn niet meer te vertrouwen, nadat er in juli eentje het begaf.

Grip 4 calamiteit

Dit euvel veroorzaakte een nachtelijke storing op ruim 6000 cruciale verbindingen in en rond Rotterdam. Die trof onder meer C2000 en P2000, het communicatiesysteem van de hulpdiensten, de Rotterdamse metro's en de luchtverkeersleiding van Rotterdam Airport. In de regio was hierdoor sprake van een Grip 4 crisis.

In een van de cross-connects disfunctioneerde op een cruciaal moment de klok. Cruciaal, omdat er op dat moment onderhoud werd gepleegd na een eerder mankement in de voeding van dezelfde switch. De cross-connect is redundant uitgevoerd, maar niet tijdens de reparatie. Toen de klok in het primaire systeem flipte, was er dus geen back-up en ging het systeem plat.

Alle klokken vervangen

KPN heeft nu besloten dat alle klokkaarten van de 88 cross-connects die in bedrijf zijn worden vervangen. Dat zal volgend jaar gebeuren. Naast het technische onderzoek van Alcatel lopen er nog twee onderzoeken van de overheid.

Schema KPN Cross-connect Storing