Het lijkt erop dat KPN nog zoveel mogelijk capaciteit wil halen uit het sterk verouderde kopernetwerk. Hoewel het telecombedrijf glasvezel erkent als de enige echte toekomstvaste techniek, wil het op korte termijn de snelheden van het kopernetwerk verhogen door nieuwe technieken in te zetten.

Algoritme en dubbele lijn

Het gaat volgens KPN topman Eelco Blok om een combinatie van een nieuw algroritme - vectoring - en de benutting van twee koperlijnen. Volgens KPN zijn in veel huishoudens dubbele koperlijnen al aanwezig. Deze inhaalplannen in de concurrentiestrijd met de kabel zijn dinsdag bekendgemaakt tijdens de presentatie van KPN's toekomstplannen.

De techniek om koperlijnen te bundelen heet 'bonding'. Vectoring is een techniek die vergelijkbaar is met ruisbestrijding. Het algoritme analyseert voortdurend de kwaliteit van de lijnen en past correcties toe.

Vorig jaar demonstreerde Alcatel-Lucent al eens snelheden tot 300 Mbps door bundeling van koperlijnen. Daarbij geldt de afstand tot de telefooncentrale wel als beperkende voorwaarde, net als bij regulier DSL. De topsnelheid van 300 Mbps werd alleen gehaald over een afstand van 400 meter.

VDSL verdrijft ADSL

Volgens woordvoerder Joost Castelein van KPN komt 60 procent van het netwerk in aanmerking voor een upgrade. In totaal heeft 95 procent van de abonnees de beschikking over afgewerkte koperdraden. Het restant is "met laswerk af te werken". De technologie zal als onderdeel van VDSL worden aangeboden, omdat alleen die standaard in de toekomst nog zal gelden. ADSL wordt uitgefaseerd.

De afstand tot de centrale heeft geen invloed, volgens Castelein: "Pair bonding geeft de mogelijkheden de snelheid significant te verhogen, en omdat wij point-to-point connecties hebben, wordt die niet geremd". Onduidelijk is of de modems vervangen moeten worden of dat kan worden volstaan met nieuwe firmware.

Verdubbeling eerst

Aanvankelijk zou het gaan om een verdubbeling van de snelheid, maar uiteindelijk zou theoretisch 120 Mbps kunnen worden aangeboden, de snelheid die de kabel momenteel voert met DOCSIS 3.0. Ook via glasvezel snelheden boven 100 Mbps al gemeengoed.

Het gebruik van vectoring via VDSL2 is overigens al gestandaardiseerd door de International Telecommunication Union (ITU). Theoretisch zijn zelfs nog hogere snelheden mogelijk dan de vorig jaar gedemonstreerde 300 Mbps. Alcatel-Lucent denkt aan 1 tot 2Gbps, maar dat zal hooguit voor zakelijke toepassingen gelden en door bundeling van meer koperdraden.

Xs4all stapelt sinds vorig jaar DSL-lijnen voor de zakelijke markt. Daarbij haalt het een gecombineerde snelheid van 100 Mbps. Ook in dit geval worden koperdraden gecombineerd.

Einddoel: glas

KPN blijft overigens investeren in zowel het opwaarderen van het huidige vaste net als in de aanleg van glasvezel. Daarbij blijven de ambities wel bescheiden: KPN streeft tot 2015 naar een breedband marktaandeel van meer dan 45 procent. Dat is nu 41 procent.

Het bedrijf zet, samen met dochters Telfort en Xs4all, in op digitale televisie om klanten te winnen voor zogeheten triple play-pakketten. Het tv-aanbod is daarbij bepalend, geeft KPN-topman Blok toe. De kabelaanbieders hebben daar het voordeel, in kwantiteit en kwaliteit.