Advocaat Herman Loonstein gaat KPN voor de rechter slepen vanwege aanhoudende storingen op diens glasvezelnetwerk, meldt De Telegraaf vandaag. De zaak komt medio februari voor de rechter, tenzij KPN voor die tijd met een afdoende technische oplossing komt en met een financieel voorstel om de schade te vergoeden.

Geen glasvezel, maar ADSL

Het zou gaan om storingen op het glasvezelnetwerk, maar volgens KPN is de klant verbonden via een ADSL-lijn. “Ik had helemaal geen glasvezel, maar ben wel in die waan gelaten", klaagt de advocaat. Volgens KPN draait het allemaal om een misverstand. “De klant heeft een instap-ADSL-abonnement van 8 Mbps", vertelt woordvoerder Stefan Simons van KPN tegen Webwereld.

Er zijn in de afgelopen tijd volgens de advocaat wel glasvezeldeskundigen bij hem langsgeweest om naar het probleem te kijken. “Er is zelfs een rayonmanager komen kijken, maar die kon het probleem niet oplossen", zegt Loonstein. Hij zegt destijds gereageerd te hebben op een glasvezelaanbieding, maar tot zijn verbazing blijkt er in zijn regio geen glasvezel te zijn uitgerold.

Loonstein maakt gebruik van Devolo-adapters, waarbij het netwerkverkeer via het elektriciteitsnet verloopt. “We gaan kijken naar deze verbindingen, omdat de kwaliteit daarvan nogal kan afhangen van de elektriciteitsleidingen die in het pand aanwezig zijn", vertelt de KPN-woordvoerder.

Zaak medio februari

De advocaat eiste een technische oplossing van KPN en een financieel voorstel. “Dat gaat om gederfde inkomsten, omdat ik tijd heb moeten besteden om KPN-zaken te regelen", aldus Loonstein. KPN heeft inmiddels aangeboden de verbinding op te hogen naar 50 Mbps en gaat dus onderzoek doen naar de verbinding via de Devolo's.

De advocaat heeft al eerder gedreigd met een zaak wegens de aanhoudende storingen. KPN betaalde hem toen 'uit coulance' 1000 euro en Loonstein heeft toen de zaak niet aanhangig gemaakt. “Dat bedrag dekte de kosten enigszins", vertelt hij aan Webwereld. “Maar na die tijd werden de storingen erger, soms wel 4 dagen aaneengesloten."

De KPN-woordvoerder zegt er samen met de klant op een goede manier uit te willen komen. Volgens Loonstein komt de zaak medio februari voor, tenzij KPN tijdig met een technische oplossing en vergoeding komt. Hij eist 'enkele duizenden euro's' van de provider.