De Amerikaanse Capital Group heeft op de beurs 24,9 procent van de KPN-aandelen in handen, zo meldt Trouw. KPN bevestigt dat de Amerikaanse groep nu veruit zijn grootste aandeelhouder is. Het belang dat de investeringsmaatschappij in KPN heeft, is ongeveer 4,7 miljard euro waard.

Een woordvoerster van de Capital Group wil niet zeggen wat de plannen zijn met het belang in KPN. Volgens het Nederlandse telecombedrijf wil de investeerder fors winst maken met de KPN-aandelen. Capital Group is ook in andere Europese landen erg actief. Het bedrijf heeft een belang in het Deense postbedrijf, ook bezit het 10 procent in het Oostenrijkse Telekom Austria.

Volgens de krant heeft Capital de top van KPN verzekerd dat het niet uit is op een overname. Om zelf te voorkomen dat het wordt doorverkocht aan een ongewenste partij, is KPN zelf op zoek naar een bedrijf om over te nemen. Een overname zou het KPN voor andere partijen duurder en minder aantrekkelijk maken als overnamekandidaat.

Tot begin dit jaar had de overheid nog een gouden aandeel in KPN waarmee het een eventuele ongewenste overname kon tegenhouden. Dit aandeel heeft de overheid vorig jaar verkocht.