Het telecombedrijf overweegt dan ook in beroep te gaan tegen een uitspraak die OPTA vanmorgen bekendmaakte. KPN is door de toezichthouder verplicht concurrent MCI WorldCom een voorstel te doen voor flat flee internet. MCI WorldCom kan dan internetten en bellen tegen een vast bedrag aanbieden, de klant hoeft dan geen telefoontikken meer te betalen.

"Zo werk je in de hand dat eindgebruikers de verbinding altijd open laten staan, dat de telefoonlijn wordt gebruikt als huurlijn", reageert KPN-woordvoerder Michel Hueber. Hij voorspelt rampscenario's als MCI WorldCom daadwerkelijk toegang tegen een vast bedrag gaat aanbieden. "Dan ontstaat congestie in de lokale nummercentrales. Die worden dan voor normaal telefoonverkeer onbereikbaar. Ook 112 is dan niet meer bereikbaar."

KPN zegt wel te werken aan uitbreiding van de nummercentrales, zodat flat fee toegang op termijn eventueel mogelijk is. "Het is opgenomen in het huidige investeringsprogramma, maar als je het nu mogelijk maakt is het hek van de dam", zegt Hueber. "Daar kunnen we niet tegenop investeren."

OPTA: Internetten wordt goedkoper

OPTA is niet onder de indruk van de reactie van KPN. "Wij kennen de argumenten van KPN en hebben die overwogen", zegt Paul Trienekens, woordvoerder van OPTA. De toezichthouder verwacht dat internetten een stuk goedkoper wordt. Er komt immers meer concurrentie op de markt voor nettoegang, zowel zonder tikken, als met met tikken.

OPTA heeft KPN twee verplichtingen opgelegd. Naast het voorstel voor flat fee moet de voormalige monopolist een voorstel doen voor 'metered access'. Daarbij wordt afgerekend per tijdseenheid, net als in het huidige systeem. Verschil is wel dat de klant direct betaalt aan MCI WorldCom, niet aan KPN. Bovendien kan MCI WorldCom zelf bepalen welk tarief zij de klant in rekening brengt. De belminuten worden door MCI WorldCom tegen een op kosten gebaseerd tarief ingekocht bij KPN. Hier heeft KPN geen problemen mee. "Wij hebben op 10 mei al een aanbod gedaan", zegt Hueber.