KPN heeft de grote kabelbedrijven daarom een offerte gevraagd voor het huren van capaciteit. Door zelf radio en tv aan te bieden wil KPN de concurrentie aangaan met de bestaande exploitanten van de kabelnetwerken. "Concurrentie op de kabelnetten in programma-aanbod en prijs is sinds de nieuwe Telecomwet mogelijk en zal de consument ten goede komen", stelt KPN in een verklaring. Het telecombedrijf heeft al langer plannen om de kabelbedrijven op hun eigen terrein te beconcurreren. Onlangs werd bekend dat KPN zijn aandeel in Digitenne, dat digitale televisie via de ether aanbiedt, wil vergroten.

Monopoliepositie

Om een tv-pakket te kunnen aanbieden, is KPN gedwongen om gebruik te maken van andermans infrastructuur. Het netwerk van KPN is 'bij de huidige stand van de techniek minder geschikt' voor het aanbieden van omroepdiensten, stelt het telecombedrijf. "Voorlopig is het net vooral geschikt voor video on demand", aldus Bram Oudshoorn, woordvoerder van KPN. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de kabelbedrijven de toegang tot de kabel zonder slag of stoot aan KPN zullen overdragen. "Er zullen stevige onderhandelingen moeten worden gevoerd", denkt Oudshoorn. "De kabelbedrijven moeten immers hun monopoliepositie opgeven." KPN zegt desnoods de telecomwaakhond OPTA te willen inschakelen om de toegang tot de kabel af te dwingen. "De kabelaanbieders moeten een andere aanbieder toelaten", aldus Oudshoorn. KPN hoopt 'met een maand of zes' televisie via de kabel te kunnen aanbieden.

Afleidingsmanoeuvre

De kabelaars zijn niet onder de indruk van de plannen van KPN. Rob van Esch, directeur van de organisatie voor kabelexploitanten Vecai, omschrijft de actie van KPN als een 'politieke afleidingsmanoeuvre'. "Op dit moment wordt er in de Tweede Kamer gepraat over het voornemen van KPN om zijn belang in Digitenne uit te breiden. KPN zegt Digitenne nodig te hebben om tv te kunnen aanbieden. Tv via adsl kan niet, volgens KPN. Testen in het buitenland tonen echter aan dat het wel degelijk kan. Dat stelt de OPTA ook", aldus Van Esch. Mark Zellenrath van UPC denkt eveneens dat het een 'publiciteitsstunt' is van KPN. "Dit is geen toeval natuurlijk. Gisteren was in de Tweede Kamer het debat over Digitenne. KPN kan zijn aandeel in Digitenne alleen vergroten als ze geen tv via adsl kunnen aanbieden." Een alternatieve verklaring is volgens de kabelaars dat het netwerk van KPN niet deugt. "Misschien willen ze toegang tot de kabel, omdat hun eigen netwerk verouderd is", aldus Van Esch. "Blijkbaar is KPN niet meer bereid om in zijn eigen netwerk te investeren en gaan ze daarom maar rondshoppen", zegt Zellenrath. UPC heeft overigens nog geen brief ontvangen van KPN, stelt Zellenrath. Hij kan dan ook niet zeggen of het kabelbedrijf op het verzoek van KPN ingaan. "We hebben geen flauw benul wat ze precies willen." Update, 11:20 uur: Reactie Vecai en UPC toegevoegd.