De 2,6 GHz veiling moet eind april plaatsvinden, maar KPN tracht dat nu met een kort geding te verhinderen. "We stappen naar de voorzieningenrechter in Rotterdam", bevestigt een zegsman van KPN. "We vragen in een kort geding aan de rechter om de veiling met andere spelregels te laten plaatsvinden."

Wanneer de zaak zal dienen is nog niet bekend, maar volgens KPN is de dagvaarding uitgestuurd. Het bedrijf eist dat de opzet van de veiling wordt omgegooid want die is in hun ogen "onnodig ineffici├źnt opgezet".

Nieuwkomers voorgetrokken

Maar dat is niet het ergste. "KPN vindt dat bij een eerlijke verdeling van de frequenties, alle spelers gelijke kansen moeten hebben om voldoende spectrum te verwerven om de voordelen van technologische vernieuwing optimaal aan hun klanten te bieden. In de huidige veilingopzet is dit niet het geval; mogelijke nieuwe toetreders mogen veel meer ruimte verkrijgen in vergelijking met bestaande mobiele operators, waaronder KPN", meldt de telecomgigant.

Nieuwkomers krijgen namelijk meer ruimte om te bieden en KPN, Vodafone en vooral T-Mobile zijn beperkt in de hoeveelheid spectrum die ze kunnen verwerven.

Vorig jaar november uitte zowel T-Mobile als KPN hun bezwaren tegen de opzet van de veiling. Maar aangezien die niet veranderd is, stapt KPN nu naar de rechter.

LTE of Wimax

Negen bieders hebben zich aangemeld voor de frequentieveiling. De te veilen frequenties zijn geschikt voor zowel Wimax als LTE. KPN wil het 2,6 GHz-spectrum inzetten voor de uitrol van LTE, de nieuwe mobiele breedbandtechnologie, maar ziet die plannen nu de mist in gaan, omdat de nieuwkomers worden voorgetrokken.

"Het is niet aangetoond dat deze mate van overheidsinterventie nodig is in een markt met nu al vele mobiele dienstenaanbieders, hoogwaardige diensten en internationaal bezien lage prijzen", aldus KPN.

Het Agentschap Telecom en ministerie van Economische Zaken konden nog niet reageren op het nieuws.

UPDATE 11.50 uur: T-Mobile laat weten een aantal bezwaren met KPN te delen, maar "geen heil te zien in juridische procedures". "We hebben aan alle overheidsinstanties onze bezwaren kenbaar gemaakt. Helaas is daar weinig mee gedaan. We vinden het schandelijk dat de veiling op deze manier gaat plaatsvinden, maar het heeft genoeg vertraging opgelopen. Laat die veiling nu maar gebeuren. En we zullen zien wat de consequenties zijn."

UPDATE 12.40 uur: Het ministerie van Economische Zaken (EZ) zegt "kennis genomen te hebben" van de aanklacht. "Maar we gaan gewoon door het de voorbereidingen van de veiling", aldus een woordvoerder, die verder niet inhoudelijk op de zaak in wil gaan. De aanklacht is overigens formeel tegen de Staat gericht, omdat het Agentschap Telecom valt onder het ministerie van EZ.