Het ministerie van Justitie wil dat het CIOT een complete database met telecomgegevens gaat beheren. Zo krijgt het ministerie via een soort zoekmachine direct toegang tot gegevens van bellende Nederlanders.

Op dit moment kan het ministerie bij niet-historische NAW-gegevens die worden bewaard door de telco's, ze zijn in te zien door opsporingsambtenaren. Daar moeten nu ook historische NAW-gegevens bijkomen. KPN heeft in een aantal brieven laten weten daar niet mee akkoord te gaan.

De brieven zijn in het bezit gekomen van Rejo Zenger die namens digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. In een van de brieven stelt KPN dat er geen sprake zal zijn van controle op de rechtmatigheid van de verzoeken tot raadpleging van de database.

Voortdurende problemen

KPN vindt het onderbrengen van de historische NAW-gegevens (ouder dan 3 maanden) onzorgvuldig gezien de voortdurende problemen van de bevragingen van de huidige database. KPN stelt daarom voor om zelf de raadpleging van de databasegegevens te centraliseren. Opsporingsdiensten moeten hun bevraging dan doen bij een centrale dienst, die de bevraging doorstuurt naar de aanbieder.

KPN hikt daarnaast op tegen de kosten die de verandering in de bewaarplicht met zich meebrengen. Ook de BCPA, een samenwerkingsverband tussen BT, Colt Telecom en Verizon Business, wil geen extra investeringen, zo blijkt uit een andere brief. De aanbieders hebben eerder al zelf geïnvesteerd in de bewaarplicht, zonder sturing en financiële steun van de overheid. Nu de overheid het toch anders wil, zeggen de telco’s dat diezelfde overheid het dan ook maar moet betalen.

Rommeltje bij CIOT

Op dit moment is het al een rommeltje bij CIOT. Meer dan drie miljoen keer per jaar wordt de database geraadpleegd. Een onderzoeksrapport gaf eerder dit jaar aan dat er een voortdurend gebrek aan controle heerst bij CIOT.

Hierdoor blijft onduidelijk of de privacy van burgers wel wordt gerespecteerd en de databank niet onrechtmatig wordt bevraagd. Bij het CIOT worden vaak sleepnettechnieken toegepast en honderden of duizenden gegevens tegelijk opgevraagd. Zo kan de politie bijvoorbeeld nagaan wie er ten tijde van een misdaad rond de plaats van het delict aanwezig waren, aan de hand van data van antennes van mobiele telefoonnetwerken.