Brinkhorst, als minister van Economische Zaken verantwoordelijk voor het ict-beleid van de overheid, zei dit woensdagmiddag tijdens het eNederland-congres in Zeist.

"De huidige breedbandcapaciteit raakt eens op", aldus Ad Scheepbouwer, directeur van KPN. "We moeten dus serieus kijken naar glasvezel tot in de woonkamer."

Glasplan

Scheepbouwer pleit dan ook voor een 'glasplan' dat dit mogelijk moeten maken. Het bedrijf heeft hier echter wel de hulp van de overheid bij nodig. "Het verglazen van het netwerk kost zo'n acht miljard euro. Dat is te duur voor één enkel bedrijf. We moeten de krachten dus bundelen en met andere marktpartijen samenwerken om de kosten dekkend te houden." Volgens de KPN-topman is het pure geldverkwisting als iedere telco zijn eigen glasvezelnetwerk gaat aanleggen. "Eén netwerk is genoeg. Een netwerk met glasvezel tot in de meterkast moet open zijn. Wij zijn dan slechts één van de aanbieders."

OPTA

"Alle regels en beperkingen werken nu niet mee. We moeten wel de ruimte krijgen", aldus Scheepbouwer, hiermee verwijzend naar de recente conflicten met telecomwaakhond OPTA.

KPN vindt de macht van de OPTA te groot en stelt dat de organisatie te lage tarieven hanteert. Hierdoor zou KPN zijn producten onder de kostprijs moeten doorverkopen aan concurrenten.

"Concurrenten hoeven niet het volle pond te betalen. Dat is marktvertering. Als we de innovatie willen stimuleren moet dit veranderen. Investeringen moeten hun waarde ook in de toekomst behouden."

Onderzoek

Brinkhorst liet echter geen twijfel bestaan over de rol van de OPTA. "Het is niet de OPTA die het beleid bepaalt, dat doe ik", aldus de minister. Brinkhorst wil de OPTA nu nieuwe handvatten geven om de rekensom voor bijvoorbeeld het doorverkopen van KPN-diensten aan concurrenten beter te kunnen maken. "Ik heb onlangs een externe, geheel onafhankelijke organisatie opdracht gegeven onderzoek te doen naar de kwaliteit van het netwerk en infrastructuur. Dit wordt de basis waarmee de OPTA zal moeten werken."

Scheepbouwer - die tussen de regels door wel blij leek met de bijval van de minister - weet de uitslag van het onderzoek echter al. "Met de kwaliteit is niets mis. Het gaat niet om de kwaliteit van nu, maar om op welk niveau die kwaliteit mag worden doorberekend", aldus de topman. Als voorbeeld noemde Scheepbouwer de investeringen in een eigen glasvezelnetwerk. Als KPN hier acht miljard euro in investeert, wil het bedrijf wel een kans krijgen dit geld terug te verdienen.

Het beleid van de OPTA maakt dit volgens Scheepbouwer onmogelijk. Dit omdat de telecomwaakhond geen rekening houdt met het investeringstraject en slechts kijkt naar de huidige marktwaarde van bijvoorbeeld een glasvezelnetwerk. KPN zegt evenwel bereid te zijn mee te werken aan het onderzoek.