Het telecombedrijf is inmiddels bezig met de voorbereidingen voor een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat, zo meldt het ANP vrijdag. Volgens het telecombedrijf is de betaalde btw aftrekbaar over de 711 miljoen euro die KPN vier jaar geleden heeft betaald voor de licentie.

Het zou dan gaan om ongeveer 120 miljoen euro. Als het ministerie van Economische Zaken niet zelf met geld komt, stapt KPN naar de rechter. Verrassend is deze stap niet. Al anderhalf jaar geleden kondigde het telecombedrijf aan dat het de btw terugwilde. Destijds ging het nog om een bedrag van tachtig miljoen euro.

De aanbieders van mobiele telefonie in Nederland kochten in 2000 van Economische Zaken een umts-licentie In totaal werd daarmee 2,7 miljard euro opgehaald door de Nederlandse Staat.

Kort hierna zakte de telecommarkt in en bleven de telco's met torenhoge schulden achter. KPN raakte, net als een aantal andere telecombedrijven, zelfs aan de rand van de afgrond. De meeste kosten zijn inmiddels afgeschreven. Onlangs heeft KPN, in navolging van Vodafone, zijn eerste umts-diensten geïntroduceerd.