"Mxstream is voorlopig onze enige flat rate aanbieding", zegt KPN-woordvoerder Michel Hueber. "Van ISDN Always On verwachten we niet zoveel, die plannen zijn in de wacht gezet."

ISDN Always On zou medio 2000 worden geïntroduceerd. De dienst werd in november vorig jaar door KPN-topman Paul Smits aangekondigd tijdens de presentatie van Mxstream, de ADSL-dienst van KPN.

De precieze opzet van de aanbieding is altijd in nevelen gehuld. KPN vertelde WebWereld wel dat het D-kanaal van de ISDN-aansluiting zou worden ingezet. Dat kanaal staat verbindingen toe met snelheden tot 16 Kbps, iets sneller dus dan een 14k4 modem.

Terugkrabbelen?

Het lijkt of KPN iets terugkrabbelt. Woordvoerders en ook toplieden van het bedrijf waren eerder altijd stellig in het bevestigen van de komst van flat rate, waarbij de gebruiker voor een bepaald bedrag per maand kan surfen en soms ook lokaal bellen. Daarbij is nooit het voorbehoud gemaakt dat het om een breedbanddienst zou gaan.

Bram Oudshoorn, KPN-woordvoerder voor vaste telefonie en carrier services, wil niets weten van terugkrabbelen. "Paul Smits (de KPN-topman – red) heeft gisteren nog gezegd dat er dit jaar meerdere varianten van flat rate worden ingevoerd", aldus Oudshoorn. "Ik kan alleen niet zeggen welke varianten, of wanneer deze geïntroduceerd worden." Over ISDN Always On wil Oudshoorn niets kwijt.

Volgens Hueber bedient KPN met haar huidige dienstenpakket alle soorten websurfers. Analoog is voor hen die nu en dan internetten, ISDN voor regelmatige gebruikers en ADSL voor de grootgebruiker.

OPTA

OPTA deed gisteren uitspraak in een geschil tussen KPN en concurrent MCI WorldCom. De voormalig monopolist is door de toezichthouder verplicht MCI WorldCom een voorstel te doen voor een flat rate tariefstructuur. Deze uitspraak geldt ook voor andere concurrerende telecomaanbieders. Allemaal kunnen deze nu afspraken maken met KPN en diensten gaan aanbieden tegen een vast maandelijks bedrag. Volgens KPN is het telefoonnet technisch niet klaar voor flat rate diensten. Het bedrijf vreest overbelasting van de lokale nummercentrales.