Het oude nieuwsbericht over het ontslag van de vrouw bij de Technische Universiteit hoeft niet te worden aangepast, oordeelt de Amsterdamse voorzieningenrechter in een kort geding. Als de krant hier aan zou beginnen dan zou het archief telkens aangepast moeten worden als iemand schade ervaart, zo oordeelt de rechter. "Het archief zou daardoor niet meer compleet zijn."

De vrouw had de zaak aangespannen omdat ze bij sollicitaties zegt last te hebben van het bericht. Ze eiste dat de krant het artikel uit het digitale archief zou verwijderen, zodat Google het niet meer indexeert. De krant weigert dit omdat zo'n aanpassing een verminking van het archief zou betekenen en ingaat tegen het belang van de geschiedsschrijving.

Gatenkaas-archieven

Hoofdredacteur Henk van Weert is blij dat de archieven ongeschonden blijven, zoals dat ook met een papieren archief zo is. "Als de eis was toegewezen, was het hek van de dam geweest. Dan zouden digitale archieven verworden tot gatenkaas-archieven", zegt hij tegen persdienst GPD.

De archieffunctie van nieuwssites is al lang omstreden. Door een hoge PageRank en de vele links naar nieuwsartikelen, betekent een vermelding op een online nieuwssite vaak een hoge positie in Google. Dat betekent dat mensen artikelen over zichzelf dikwijls bovenaan de zoekmachine terugvinden als ze zichzelf googelen.

Verouderd of onwelgevallig

Nieuwssites, ook Webwereld, wordt geregeld gevraagd - of geëist - oude artikelen aan te passen of te verwijderen, omdat de informatie verouderd of onwelgevallig is. Webwereld werd bijvoorbeeld enige tijd na publicatie van een artikel over EuroDNS aangeschreven om het artikel offline te halen, omdat het zo hoog in de Google-zoekresultaten staat. Onze redactie weigerde daar aan te voldoen, maar de SIDN, die eerder waarschuwde voor EuroDNS, paste de gewraakte tekst wel aan. De domeinnamenstichting biedt nu "Informatie met betrekking tot .co.nl".

Ook op andere manieren kan Google reputaties maken en breken. Een eigenaar van een autobedrijf won vorig jaar een zaak tegen Miljoenhuizen.nl omdat de Google-indexering suggereerde dat het autobedrijf failliet is.