De commissie-Brinkman adviseert dit als een van de speerpunten in een rapport aan minister Plasterk. Ook wordt voorgesteld om initiatieven van uitgeverijen op internet te steunen door het lage btw-tarief daarover te heffen. De commissie is in het leven geroepen om te onderzoeken hoe de overheid de noodlijdende krantensector kan helpen.

Het rapport wordt vandaag aangeboden aan de minister Plasterk. Trouw heeft het rapport al in handen en meldt dat er geen rechtstreeks verband wordt gelegd tussen de heffing en innovatie 'maar duidelijk is dat vooral internetinitiatieven bij regionale media hiermee moeten worden gefinancierd'. Verder kan de heffing worden gebruikt om de consument duidelijk te maken dat nieuws en nieuwsgaring niet gratis is.

Publieke omroep

Opmerkelijk is verder dat de commissie geen uitspraken doet over de concurrentieverhoudingen tussen commerciële media en de publieke omroep. In de ogen van de commerciëlen is er sprake van oneerlijke concurrentie met de publieke omroep omdat die organisatie staatssteun ontvangt, en reclame-inkomsten binnen haalt via de STER. Daardoor zouden de krantenuitgeverijen advertentie-inkomsten mislopen en wordt de markt verstoord.

De commissie vindt wel dat de tv-programmagegevens kosteloos door alle media gebruikt mogen worden. Verder wordt er niet geadviseerd om kranten direct te steunen met overheidsgelden, bericht de krant. Dit gaat te ver, zo vindt de commissie. In andere landen gebeurt dit wel. De commissie stelt voor om de concurrentiebepalingen te versoepelen waardoor uitgeverijen een bedrijf zouden kunnen oprichten voor de distributie.

Volgens Trouw geeft de commissie geen advies over de verdeling van de acht miljoen euro die minister Plasterk heeft gereserveerd voor internetinitiatieven van uitgeverijen.