Door de kelderende beurzen, investeerders die hun geld voor hun ogen zien verdampen en een groot deel van de investeringsbanken die zelf in rook opgaan, moeten IT-leveranciers die zich voornamelijk richtten op de financiële sector hun ogen op andere werkvelden gaan richten. Dat stelt Vivek Mahra, hoofd financiële IT bij service-company Keane.

Een nog onbekend aantal leveranciers heeft vaarwel kunnen zeggen tegen een hele reeks topklanten. Leveranciers die voorheen werkten in een ogenschijnlijk betrouwbare en stabiele markt, komen sinds september bedrogen uit. Waar veel van hen voorheen bouwden op zaken in de financiële wereld, valt deze zekerheid nu weg. Ook klanten in andere werkvelden zullen veranderingen in de markt gaan zien. Vooral het aantal beschikbare producten en services zal afnemen.

Must have-software

De huidige situatie heeft vooral effect op nieuwe innovaties, die door het waarschijnlijke gebrek aan klanten zullen uitblijven. 'Het is als het kip-en-ei scenario', aldus Mehra. 'Zonder de drijvende kracht van de financiële sector gaat innovatie hier zeker onder lijden.' Mehra ziet wel iets positiefs in de ontwikkeling. Ontwikkelaars van analytische software zullen zich wellicht meer moeten richten op de mainstreammarkt.

Leveranciers moeten zich dan ook meer gaan richten op het leveren van must have-software, in tegenstelling tot nice to have-software, vindt Andrew Bartels, onderzoeker bij Forrester. Dit zou uiteindelijk kunnen leiden tot een trend waarin analytische software meer gericht gaat worden op de wensen van de echte wereld. Bartels: 'Voor veel leveranciers zal het een terugkeer naar de echte wereld zijn.'

Kleine leveranciers lopen het meest risico

Hoewel de klap over de hele sector valt, komt hij het hardst aan bij de kleine, innovatieve bedrijven, volgens Jeanne Capachin, vice-president research bij Financial Insights, een onderzoeksbureau dat zich richt op de financiële sector.

Een deel van deze relatief kleine bedrijven verliest met de huidige crisis één of meer belangrijke klanten, wat het einde voor de bedrijfjes zelf kan betekenen. 'Het is sowieso al een zware markt, maar helemaal als je weinig kapitaal en een onbekende naam hebt', aldus Capachin. Om te overleven zullen veel kleinere leveranciers moeten samenwerken, voorspelt ze.

Integratie heeft de toekomst

Kansen voor integratiespecialisten

Terwijl banken elkaar proberen te verslinden, overnemen of samengaan, kunnen nieuwe deuren opengaan voor de IT-leveranciers, volgens Mehra. 'De behoefte aan integratiesoftware zal ontzettend hoog zijn, omdat een hoop van de financiële bedrijven hun zakelijk model zullen willen veranderen.' De veranderende markt kan nieuwe en betere integratiesoftware teweeg brengen. Dit zou kunnen leiden tot betere producten voor fuserende bedrijven.

Uiteraard profiteren de experts in IT-archtitectuur, systeem- en procesintegratie hier bij uitstek van. Ook leveranciers die software leveren die de productiviteit verhogen en kosten verlagen, kunnen hun slag slaan. Bartels: 'Leveranciers die software verkopen waarmee kosten te reduceren zijn, zijn en blijven waarschijnlijk gewoon in een goede positie.'

Bron: Infoworld.nl