De commissie interne markt en consumentenbescherming (IMCO) van het Europees parlement heeft donderdag met 35 stemmen tegen 1 het uitgebreide telecomplan van Neelie Kroes goedgekeurd. Maar mét een aantal cruciale amendementen, waardoor de 'quasi-netneutraliteit' van Kroes flink strenger lijkt te worden, meldt GigaOm.

Aparte IP-diensten ingeperkt

Dat expliciete contractvrijheid van klanten, isp's en contentpoviders om speciale diensten aan te bieden (de zogenaamde tolweg) is geschrapt. Daarmee is overigens niet direct gezegd dat dit onmogelijk wordt, maar dergelijke losse IP-diensten mogen geen enkel effect hebben op de bandbreedte en datalimiet van de internettoegangsdienst.

Daarnaast stelde Kroes voor dat isp's ook mogen blokkeren of discrimineren na een wettelijke regeling of om serieuze criminaliteit te voorkomen en bestrijden. Vooral dat laatste was erg vaag, en beide zijn er uit gesloopt. Blokkeren en afknijpen mag volgens IMCO alleen nog om congestie te bestrijden en om een gerechtelijk bevel uit te voeren (Pirate Bay blokkeren blijft mogelijk).

Kroes voorzichtig positief

Het is nu aan de juridische fijnslijpers om het aangepaste voorstel in detail door te vlooien. Neelie Kroes zelf schrijft dat ze de stemming van IMCO verwelkomt, maar de amendementen nog moet bestuderen. Hierna gaat het dossier richting de commissie industrie, onderzoek en energie (ITRE) en daarna zal het Europarlement het telecompakket plenair behandelen.

Bereiken Europarlement, Europese Commissie en Raad van Ministers overeenstemming, dan zal de telecomverordening in alle lidstaten gelden. Er mag niet van af worden geweken, zoals bij een Richtlijn vaak wel het geval is.

Overzicht van de nieuwe amendementen in het telecomplan:

Amendments voted through by IMCO Committee on Telecoms Single Market package