Er komt mogelijk een einde aan het liken van Facebook-berichten die je eigenlijk niet leuk vind. Dit meldt de Huffington Post. Volgens Facebook-ontwikkelaar Dan Muriello is de oplossing gevonden: de sympathize-knop. Oftewel een knop waarmee je in één keer je medeleven uit. Volgens Muriello komt Facebook hiermee tegemoet aan de wensen van gebruikers. Hij omschrijft hoe zo'n knop eruitziet. Zo zal deze de traditionele like-knop vervangen wanneer mensen in hun status aangeven dat ze zich droevig of ongelukkig voelen.

Liken zonder te liken

Facebook is meer dan alleen maar kittens en babyfoto's. Regelmatig komt er slecht nieuws langs. Van vrienden die met een griepje op bed liggen tot een natuurramp in Azië. Mensen willen hun medeleven uiten of laten weten dat ze het gezien hebben. En die uiting moet wel zo snel mogelijk gepost worden.

Dus zonder dat ze hun tijd verspillen aan het intikken van de zoveelste "beterschap" en "verschrikkelijk" als reactie onder het slechte nieuws. Er zit maar één ding op en dat is het bericht liken, ook al vind je het helemaal niet leuk. Dan is het maar hopen dat je vrienden jouw goede intenties begrijpen. Hier kan een sympathize-knop goed van pas komen.

Of toch niet?

Muriello zegt dat de nieuwe functionaliteit al getest is, maar dat Facebook op een goed moment wacht om het uit te rollen. Althans, áls het wordt uitgerold. Want Muriello was, tijdens zijn praatje op Facebook's eigen Compassion Research Day, daar nog niet helemaal zeker van. Een maand geleden nog verwijderde de social-network-grootmacht het iconische duimpje in zijn like-knop.

Dislike

Een knop om aan te geven dat je iets niet leuk vind, een dislike-knop, is één van de meest gewenste Facebook-functies. Facebook heeft dit echter altijd stoïcijns geweigerd. Met als resultaat dat de like-knop niet altijd wordt gebruikt om iets leuk te vinden. Als pleister tegen dit gemis ontwikkelden Facebook-gebruikers alternatieven, zoals Facebook-apps en browser-extensies om toch te kunnen disliken.