Het package management is een collectie software waarmee de gebruiker zelf zijn applicaties kan installeren, upgraden en weer van het systeem kan verwijderen. De collectie applicaties die de verschillende distributies aanbieden is enorm en omvat soms duizenden pakketten. Linux had dus al een app store lang voordat die term was uitgevonden.

Het probleem van het package management is dat verschillende Linux distributies verschillende package managers en software repositories gebruiken. Wie een pakket voor een Red Hat-systeem wil installeren op een Ubuntu-installatie zal dat niet zonder tussenkomst van extra software kunnen doen. Maar misschien komt daar dus verandering in.

Sinds de laatste OpenSuse bijeenkomst duiken overal commentaren op in de Blogosphere, Linux insider heeft deze ‘buzz’ handig samengevat. Er wordt gesproken over een package installer die voor iedere distributie gelijk is. Een uniforme package installer zou Linux een stuk aantrekkelijker kunnen maken voor zowel de gebruiker als de ontwikkelaar.

Het nieuw te ontwikkelen systeem zou ook stuk eenvoudiger moeten werken dan de huidige package installers. Zaken als package dependencies of de keuze van repositories zijn niet iets waar je een beginnende gebruiker mee lastig moet vallen.

Of het systeem er ooit komt is nog maar de vraag. Volgens de critici die Linux Insider aanhaalt is het al keer op keer geprobeerd om de verschillende distributies uniformer te maken. Maar het is nog nooit goed van de grond gekomen.