Dat blijkt uit de toespraak over 'Cisco-gate' van Defcon- en BlackHat-oprichter Jeff Moss. Tijdens Defcon 15 vertelde Moss wat er nu precies gebeurde rond de toespraak van beveiligingsonderzoeker Michael Lynn.

Lynn hield in 2005 op Black Hat een presentatie over een lek in Cisco's besturingssysteem IOS. Dit lek bleek zo kritiek te zijn, dat vrijwel alle Cisco-routers die aan het internet hingen vatbaar waren voor misbruik.

Kort voor de conferentie werd oprichter Moss echter door Cisco voor de rechter gesleept om te voorkomen dat Lynn zijn ontdekking kon toelichten. Achter de schermen dreigde ISS, de toenmalige werkgever van Lynn, zijn werknemer te ontslaan als hij zijn presentatie zou houden.

Lynn liet zich echter niet intimideren en hield zijn toespraak. Vanaf dat moment ontvouwde zich een juridisch steekspel waarbij ook de FBI wordt betrokken om de zaak te onderzoeken.

Niet ongelukkig

In zijn toespraak van afgelopen weekeinde onthult Moss dat niet alle federale onderzoekers ongelukkig waren met de toespraak van Lynn. Dit omdat het Amerikaanse leger niet op de hoogte was van het bestaan van het lek, hoewel de fabrikant verplicht was het Amerikaanse leger te informeren over dergelijke lekken.

Volgens Lynn bleek uit onderzoek ook dat meer mensen toegang hadden tot het lek. Toen hij een Chinese pagina vertaalde, ontdekte hij dat hackers al een exploit hadden geschreven.

De kosten van de zaak zijn volgens Moss behoorlijk geweest. Zijn bedrijf was meer dan 200.000 dollar aan juridische kosten kwijt. Ook moest Lynn diep in de buidel tasten. ISS betaalde meer dan een miljoen dollar aan juridische kosten.