"Wij, de ondergetekende Linuxontwikkelaars, beschouwen elke closed-source Linux module of driver als schadelijk en ongewenst." Zo begint het korte statement van de programmeurs. Ze zijn van mening dat gesloten software binnen Linux kwalijk is voor de gebruikers en de bedrijven die gebruik maken van het besturingssysteem. Ook voor het 'Linux ecosysteem' schijnt de praktijk schadelijk te zijn.

Het statement komt na een aanhoudende stroom vragen van bedrijven over hoe de Linux-gemeenschap omgaat met gesloten software binnen het besturingssysteem. "Deze verklaring moet het definitieve antwoord zijn namens een grote meerderheid van de ontwikkelaars," zo valt te lezen op de FAQ-pagina.

Nvidia

Ook al wordt in het statement geen enkel bedrijf bij naam genoemd, het is duidelijk dat de Linuxontwikkelaars hiermee hun pijlen hebben gericht op de grafische processorfabrikant Nvidia. In een telefonisch interview met Cnet windt voorzitter van technisch advies James Bottomley er geen doekjes om: "Nvidia's gesloten module is een van de grootste oorzaken van het crashen van de kernel," zo laat hij weten. "En dat straalt af op Linux."

Eerder was het Intel dat het te verduren kreeg van de Linuxgemeenschap, maar die heeft het leven gebeterd in de ogen van de open-source aanhangers.

Ontkenning

Nvidia is niet van plan zijn beleid te wijzigen. Hun software werkt namelijk gewoon, zegt het bedrijf tegen Zdnet. "Nvidia ondersteunt Linux en de Linux-community, en krijgt al tijden complimenten voor de kwaliteit van zijn driver," laat de chipfabrikant weten. "Nvidia heeft de driver als binary-only uitgebracht, omdat we graag ons intellectuele eigendom willen beschermen."

De Linuxcommunity haalt dus bakzeil bij Nvidia. Het bedrijf laat weten dat dat niet uitmaakt: "We verwachten niet van de Linuxontwikkelaars dat ze onze bugs oplossen. Wij ondersteunen de gebruikers zelf."