De laatste jaren heeft Microsoft Linux en andere open-source software diverse malen hard aangevallen. Zo vergeleek topman Steve Ballmer Linux vorig jaar nog met een kankergezwel. Hij hekelde de General Public License (GPL) van Linux. Daardoor is voor het bedrijven lastig om open-source toepassingen te gebruiken in hun eigen software, meende de Microsoft-topman.

De harde kritiek wordt Microsoft niet in dank afgenomen, zo concludeert Microsoft in het interne memo dat online staat op Open Source.

"Directe aanvallen op open-source software en Linux zijn NIET erg effectief", luidt een van de conclusies van het memo. In sommige gevallen blijken negatieve berichten over open-source software er juist toe te leiden dat mensen meer sympathie krijgen voor deze programma's.

Boemerangeffect

Het boemerangeffect komt naar voren in een opiniepeiling die Microsoft vorig jaar onder it-professionals hield. Zo bleek maar liefst 61 procent van de ondervraagden in Frankrijk 'een sterk anti-Microsoft sentiment' ten toon te spreiden.

Het idee dat Linux een alternatief voor Windows is, is voor de Fransen de belangrijkste reden om open-source software te steunen. Van de ondervraagde Duitsers en Zweden deelde respectievelijk 37 en 35 procent deze mening.

Volgens het memo moet Microsoft zich minder richten op het bekritiseren van Linux en meer op bijvoorbeeld het benadrukken van zijn eigen 'shared source' initiatief.

Het lijkt er op dat Microsoft de aanbevelingen uit het memo inmiddels ter harte heeft genomen. In september toonde Steve Ballmer zich bijvoorbeeld opvallend mild over Linux. "Linux is een serieuze concurrent", zei hij op een bijeenkomst in Londen.