Microsoft afficheert de Internet Explorer 5 als de snelste browser ter wereld. Behalve de snelheidswinst die hiermee moet zijn te boeken, is de belangrijkste toevoeging de Windows Radio Toolbar, waarmee tijdens het surfen naar online radiostations kan worden geluisterd. De tevreden geluiden worden nu echter overstemd door kritiek van de grote rivaal Netscape.

Volgens het door America Online overgenomen Netscape betekent IE 5 bepaald geen grote verbetering: de browser mist de laatste internet-ontwikkelingen. In een 'white paper' schrijft Netscape dat IE 5 veel te groot is en bovendien standaarden als Resource Description Framework en Document Object Model (DOM, de interface voor Dynamic HTML) niet ondersteunt. De trend van steeds grotere en zwaardere browsers lijkt niet meer besteed aan Netscape, dat zich met de ontwikkeling van Gecko (het hart van de browser) gaat toeleggen op compactere browsers.

Het Web Standards Project (WSP) is het hier grondig mee eens. IE 5 is weliswaar een verbetering ten opzichte van IE 4, maar het gebrek aan ondersteuning van standaarden kan tot een verdere fragmentatie op het web leiden, aldus deze organisatie.

Het Web Standards Project heeft nogal wat op Gates' laatste troetelkindje ("Met Internet Explorer 5 kunnen mensen meer uit Internet halen dan ooit tevoren") aan te merken: geen volledige steun voor Cascading Style Sheets 1.0, idem voor DOM 1.0, bugs in de interpretatie van XML, de implementatie van een experimentele versie van XSL (die kan conflicteren met de huidige XSL-standaard) en bugs en omissies in de HTML 4.0 ondersteuning. WSP steekt hierbij en passent een hart onder de riem van Netscape. Alhoewel Gecko pas in een ontwikkelingsstadium is, ondersteunt dit toekomstige hart van de Navigator nu al meer standaarden dan de IE 5 doet.

En of dit nog niet genoeg is, heeft het Amerikaanse Ministerie van Justitie de lancering van IE 5 met meer dan gemiddelde belangstelling gevolgd. Volgens DOJ verzwakt IE 5 Microsofts positie in de antitrustzaak aanzienlijk. Microsofts claim dat Windows en Internet Explorer een heilige twee-eenheid vormen, is in de visie van de aanklagers niet langer houdbaar. IE 5 is namelijk behalve voor Windows ook voor andere besturingssystemen als Solaris en HP-UX beschikbaar. Later dit jaar volgt bovendien een Mac-versie. Met andere woorden: IE 5 is wel degelijk een op zichzelf staand product. Microsoft is het hier natuurlijk niet mee eens: de Internet Explorer is géén afzonderlijk product, maar is slechts een upgrade van het Windows besturingssysteem. De twee partijen hebben kortom in april weer aardig wat te bespreken als de rechtzaak vervolgd wordt.