Heeft Google nu een schikking bereikt met de Europese Commissie of niet? Vorige week maakte eurocommissaris Almunia bekend dat hij tevreden was met de voor de derde aangepaste concessies van Google.

Alhoewel de deal nog 'bindend verklaard' moet worden, schrijft ook Google vandaag dat het een akkoord heeft bereikt. Tegelijkertijd openbaart het een bijna complete versie van zijn laatste 'commitments' om zo een punt achter de antitrustzaak te zetten. Rivalen klaagden dat Google zijn eigen diensten voortrekt en promoot en concurrentie onmogelijk maakt.

Google voorkomt een zaak over zoekdominantie, maar het antitrustonderzoek naar Android gaat door. Gaat Google over de scheef? Lees: Hoe Google zijn ijzeren greep op Android vergroot

Commissie is intern verdeeld

De publicatie door Google lijkt echter een nieuwe knieval van Google. Want wat blijkt? De deal is verre van beklonken. Niet alleen zijn rivalen laaiend dat zij geen inspraak meer hebben, ook intern in de Europese Commissie is er kritiek. Almunia heeft het eigenhandig op een akkoordje gegooid met Google, vinden andere commissarissen Reding en Barnier, meldt Bloomberg.

De commissie moet unaniem het schikkingsvoorstel goedkeuren. Of dat überhaupt gebeurt of niet, het kan sowieso nog maanden duren, bevestigt een woordvoerster tegenover GigaOm. En dus gaat het lobbyen van Google en zijn rivalen, vooral Microsoft, in alle hevigheid verder.

Politici moeten er buiten blijven

Want er is ook weer kritiek op de kritische eurocommissarissen. Die zouden door Microsoft en consorten zwaar zijn belobbyt, maar moeten zich er niet mee bemoeien. "Mededingingsautoriteiten zouden geheel onafhankelijk de wet moeten toepassen", aldus beleidsonderzoeker Mario Mariniello. "Ik vind niet dat commissarisen commentaar moeten geven."