Dat zeggen twee bronnen die met de gesprekken bekend zijn, meldt persbureau Reuters. Het investeringsfonds ValueAct zou namens ontevreden aandeelhouders een plek in de raad van bestuur hebben geëist. ValueAct wil zo meer te zeggen krijgen over de manier waarop Microsoft reageert op de ontwikkelingen in de techindustrie. Het fonds wil een persoon uit zijn eigen organisatie voordragen voor de bestuurspost.

Koers gekelderd

Het nieuws over de gesprekken kwam naar buiten na de grootste daling van Microsofts beurskoers in vier jaar tijd. Aandeelhouders reageerden daarmee op de kwartaalcijfers van het bedrijf die tegenvielen door de lager dan verwachte vraag naar Windows 8 en de matige verkoopcijfers van de Surface-tablet.

ValueAct beheert sinds maart meer dan 33 miljoen Microsoft-aandelen, wat goed is voor 0,4 procent van het totaal, maar het bedrijf wil zijn aandeel de komende tijd verder uitbreiden. ValueAct koopt vaker aandelen in bedrijven om vervolgens samen met het leiding de strategie fundamenteel te veranderen. ValueAct heeft ook belangen in onder meer Adobe en Motorola Solutions. Enkele institutionele investeerders in Microsoft zouden de afgelopen maanden tegenover ValueAct hun zorgen hebben geuit over de manier waarop het softwarebedrijf wordt geleid. Ze stellen vraagtekens bij Microsofts huidige strategie.

Ballmer en Surface

De kritiek richt zich onder meer aan het ontbreken van een duidelijk plan voor de opvolging van ceo Steve Ballmer, die al sinds 2000 aan de macht is. Ook zou ValueAct tegenstander zijn van de beslissing van Microsoft om eigen hardware, zoals de Surface-tablet, te produceren.