Volgens de Eurocommissaris voor mededinging voert Microsoft een 'gecoördineerde campagne' om haar in diskrediet te brengen. Dat zegt Kroes in een open brief aan de Financial Times, zo meldt de BBC. Kroes benadrukt in de brief dat ze geen 'vendetta' voert tegen de softwaregigant.

Nu Windows Vista in aantocht lijkt, wil Kroes dat Microsoft de versie voor de Europese markt aanpast. De Eurocommissaris wil dat Microsoft het aantal meegeleverde applicaties terugdringt, zodat concurrerende softwarebedrijven een kans krijgen hun producten aan de man te brengen.

Microsoft zegt dat de eis van de Europese Commissie de Europese lancering van Vista kan vertragen. In de open brief ontkent Kroes dat ze Microsoft ervan wil weerhouden de veiligheid van Vista te verbeteren. Ook zegt ze dat een uitgeklede versie van Microsoft geen banen zal kosten, in tegenstelling tot wat Microsoft beweert.

"Als er banen worden gecreëerd door de lancering van Vista, zou dit alleen maar versterkt worden door een Vista-versie die concurrenten de kans geeft van het nieuwe besturingssysteem te profiteren", aldus Kroes.

Microsoft en de EU liggen al jaren met elkaar in de clinch. De Europese Commissie legde het bedrijf een boete op van bijna 500 miljoen euro wegens overtreding van de antitrustwetten in 2004, onlangs gevolgd door een boete van 280 miljoen euro omdat het niet op tijd inzage gaf in technische documentatie.