Grote glasvezeluitbaters mogen kleinere bedrijfjes niet tot oneerlijke concurrentie dwingen door bijvoorbeeld verschillende prijzen voor aanbieders van (internet)diensten te hanteren. Dat stelt Eurocommissaris Neelie Kroes vandaag in een beleidsnota. Ze wil in het najaar een wetsvoorstel indienen om de glasvezelmarkt toegankelijk te houden.

Telco's als voorbeeld

“Een decennium geleden hebben we hetzelfde gedaan op de telecommarkt en de resultaten daarvan zijn positief voor zowel consumenten en bedrijven", aldus Kroes. De vrije telecommarkt zorgt ervoor dat er meer providers dan enkel de grote uitbaters van eigen telefonienetwerken een kans maken op de markt.

Nu kunnen nieuwe telco's in de vorm van virtual network operators diensten aanbieden via de lijnen van grote bedrijven. Zo startten kleinere telco's diensten met andere tarieven of een andere doelgroep op bestaande netwerken. Onlangs verscheen bijvoorbeeld mvno *bliep op de Nederlandse markt. Kroes heeft een zelfde systeem voor ogen bij glasvezelverbindingen.

Markt de vrije loop

Volgens de Eurocommissaris is het wel belangrijk de markt zoveel mogelijk de vrije loop te laten. “Te veel interventie zorgt ervoor dat de kwaliteit en diversiteit van diensten vermindert", stelt Kroes. Ze zegt dat regeringsbeleid geen obstakel moet zijn. “Wetgeving die in heel Europa wordt uitgevoerd kan de basis zijn van concurrentie en efficiënte investeringen."

Later dit jaar wil de Eurocommissaris een wetgevingsvoorstel indienen om glasvezeldiensten in Europa gelijk te trekken met landen die het in haar ogen goed aanpakken. Als voorbeelden noemt ze het delen van infrastructuur in verschillende sectoren en het makkelijker uitdelen van vergunningen. Kroes belooft haar plannen in de herfst te presenteren.