Dit zegt Eurocommisaris Digitale Agenda Neelie Kroes tijdens het WCIT congres in de Amsterdamse RAI. In haar toespraak benadrukt ze dat Europa achterloopt op ict-gebied in vergelijking met verschillende landen.

Als voorbeeld haalt ze vooral Aziatische landen aan waar het gebruik, groei en ontwikkeling van breedbandinternet veel sneller gaat dan hier. Europa moet aan de kar trekken om bij te blijven met deze ontwikkelingen.

Niet onderontwikkeld

Dat betekent niet dat het slecht gesteld is met Europa op ict-gebied, maar het kan wel beter. “We kunnen het beter doen. Maar het is niet zo dat we onderontwikkeld zijn”, aldus de Eurocommissaris.

“Maar we moeten de huidige situatie niet als normaal bestempelen.” Volgens haar is het zaak om vooruit te kijken. Het is belangrijk om doelen te stellen.

Jeugd heeft expertise

Tijdens haar toespraak, waarin ze vooral sprak over de vorige week gepresenteerde Digitale Agenda, komt ook naar voren dat Europa bij ict-ontwikkeling vooral moet leren van de jeugd. Jonge mensen lopen voorop en halen de oudere generatie in met ict-expertise. “Voor het eerst zijn de jongeren de experts”, zegt Kroes.

“Ik heb de jongere generatie nodig om mij te leiden bij het maken van beleid.” Zonder hulp van jongeren zal het niet mogelijk zijn om snel aan te sluiten bij de rest van de wereld, stelt de eurocommissaris.

ICT kan veel problemen oplossen

Kroes zegt haar taak als Eurocommissaris Digitale Agenda bijzonder serieus te nemen. “Je zou kunnen zeggen dat ik op een bepaalde manier ook Commissaris van overleven ben.” Waarmee ze bedoelt dat de wereld alleen met behulp van ict veel problemen op kan lossen.

Ict kan bijvoorbeeld helpen de gevolgen van de vergrijzing draaglijker te maken. Dit kan door meer efficiëntie en productiviteit op de werkvloer te creëren. Zo kan er met minder mankracht toch gezorgd worden voor de groeiende groep gepensioneerden. Iets wat problematisch kan zijn in de nabije toekomst.

Daarnaast moet ict-ontwikkeling helpen met het terugdringen van energiegebruik.

Wel tekent ze daarbij aan dat ict niet alle problemen in de wereld kan oplossen. Ze wijst op problemen binnen de industrie zoals privacykwesties en het gebrek aan interoperabiliteit, die moeten worden opgelost om problemen efficënt te verhelpen.