Trolltech ontwikkelt een op Linux gebaseerd mobiel besturingsysteem. Daarnaast vormen de Qt-libraries van Trolltech de basis voor KDE, een populaire gebruikersinterface voor Linux. De firma biedt onderdak aan een aantal belangrijke ontwikkelaars van het project.

Nokia bood eind januari 104 miljoen euro voor Trolltech. De Europese Commissie onderzocht de overname op mogelijke monopolie-problemen, maar vond geen bezwaren.

"De producten van Trolltech zijn slechts in beperkte mate op de markt aanwezig, en concurrenten hebben diverse alternatieven voor de producten van Trolltech", concludeert de Commissie. Daarbij wijst Europa ondermeer op de software van Access, eigenaar van het voormalige Palm OS en LiMo, een Linux platform dat wordt ontwikkeld door een consortium van onder meer Motorola, Panasonic en Samsung.

Het Trolltech platform biedt standaard opties voor Linux-telefoons, zoals drop-down menu's en navigatieknoppen. Daarbij biedt het als voordeel dat ontwikkelaars software kunnen ontwerpen die op de hardware van meerdere fabrikanten draait. Onder andere Skype, Google Earth en Adobe Photoshop Elements ondersteunen het Qt-platform.