Eurocommissaris Neelie Kroes van ict-zaken wil niet inhoudelijk ingaan op het voorstel van Europese telecombedrijven voor een aparte internettolweg, waar content- en dienstenaanbieders moeten betalen voor datadoorgifte.

Tolweg leidt tot monopolisering

Het plan, ingediend bij de VN-organisatie ITU (International Telecommunications Union), leverde een storm aan kritiek op. Het leidt namelijk tot monopolisering van het netwerk en dus meer noodzaak tot regulering, constateerde minister Maxime Verhagen die er “krachtig afstand" van nam.

Desgevraagd houdt Kroes zich op de vlakte: “De Commissie vindt dat aanbieders nieuwe bedrijfsmodellen vrij moeten kunnen ontwikkelen, maar dat tegelijkertijd een open internet van hoge kwaliteit gegarandeerd moet worden. In dit verband zijn voldoende transparantie en gemakkelijke overstapregelingen noodzakelijke waarborgen voor daadwerkelijke concurrentie en innovatie", aldus de eurocommissaris.

Volgens Kroes biedt de huidige plicht tot transparantie en gemakkelijke overstapregelingen al goede waarborgen voor daadwerkelijke concurrentie, innovatie en netneutraliteit. Kroes heeft overigens samen met Alcatel-ceo - en mede VVD'er - Ben Verwaayen gewerkt aan het VVD-verkiezigingsprogramma. Verwaayen is vóór een internettolweg.

Steun voor telcolobby

GroenLinks Europa is teleurgesteld over de reactie van Kroes. "Die antwoorden zijn ontstellend vaag en afhoudend", reageert Europarlementariër Judith Sargentini. "Kroes wil telecomaanbieders ruim baan geven om nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen maar vindt tegelijkertijd dat een open internet gegarandeerd moet worden. Zo probeert ze de kool en de geit te sparen. Kroes zou een voorbeeld moeten nemen aan Maxime Verhagen. De Nederlandse minister heeft het plan van ETNO keihard afgewezen."

GroenLinks wil een duidelijker antwoord van Kroes en zal daartoe vervolgvragen stellen. "Nu Kroes hun tolweg op internet niet expliciet afwijst, zullen de Europese telecomproviders zich aangemoedigd voelen om extra hard te lobbyen voor hun plan", vreest Sargentini. “Het is van groot belang dat Kroes duidelijk maakt dat het standpunt van de Europese telecomproviders niet dat van de Europese Unie is."

Topcongres

Aankomende december wordt in Dubai over tal van meer en minder ingrijpende telecom- en internetregels en voorstellen beslist in een ITU-conferentie.

Kroes Over Internettolweg