Er komt geen Europese verplichting tot netneutraliteit, het concept dat internetproviders geen apps, sites, diensten of protocollen mogen discrimineren, tariferen, afknijpen of blokkeren. Nederland loopt hiermee uit de pas en zal dat blijven doen, als het aan eurocommissaris Neelie Kroes van ICT ligt.

Volgens Kroes moeten telecomwaakhonden wel meer tanden krijgen om voor gezonde concurrentie te zorgen en volledige transparantie af te dwingen: providers moeten snelheden leveren die ze beloven en duidelijk maken of, wanneer en welke verkeerstromen of protocollen worden afgeknepen of geblokkeerd.

Champagne of Aldi-bubbels

Het eindelijk gepubliceerde rapport van BEREC over netneutraliteit in Europa verandert daar volgens Kroes niets aan. “Ik stel niet voor om alle providers te dwingen het volledige internet aan te bieden: het is aan consumenten om met hun voeten te stemmen. Als consumenten korting willen krijgen als ze maar een beperkte online diensten willen gebruiken, waarom zou je ze dan in de weg staan? En we willen geen drempels opwerpen voor ondernemers die selectieve internettoegang of speciale dienstenbundels willen aanbieden, zij het voor sociale netwerken, muziek, smart grids, eHealth of wat dan ook. Maar ik wil wel zekerheid dat deze consumenten weten wat ze krijgen en wat ze missen," aldus de eurocommissaris op haar blog.

P2P-verkeer vaak geknepen

In het rapport blijkt wel dat het afknijpen van VoIP door mobiele operators en p2p-verkeer door mobiele én vaste providers veel voorkomt. Zo'n 20 procent van de vaste isp's, goed voor circa 25 procent van de alle Europese internetgebruikers, knijpt of blokkeert p2p-verkeer. Soms alleen tijdens piekuren, soms alleen bij sommige abonnees, soms altijd voor iedereen. In sommige landen raakt dit 95 procent van de internetters, schrijft Kroes, al blijft in het midden welke landen, laat staan providers dit zijn.

En ten minste 20 procent, en mogelijk de helft van alle mobiele providers knijpt of blokkeert p2p of VoIP-verkeer of verbiedt het contractueel. Eerder bleek al dat veel grote operators VoIP stelselmatig frustreren.

Deep Packet Inspection (DPI) wordt veelvuldig gebruikt, en dient streng te worden gereguleerd, vindt Kroes.

Klachten MVNO's genegeerd

Namen en rugnummers noemt BEREC niet. Ook zijn de antwoorden van de virtuele mobiele operators niet meegenomen in het rapport. Zij klagen veel over oneerlijke praktijken van de operators wiens netwerk ze gebruiken, “maar kunnen vaak geen details of bevestiging geven. Het heeft dan ook de voorkeur om ze buiten de overzichtsstatistieken te houden", schrijven de onderzoekers.