Dit weekend ontstond er onduidelijkheid over uitspraken die Neelie Kroes, eurocommissaris voor de Digitale Agenda, deed in het consumentenprogramma Kassa. De eurocommissaris zou daar gezegd hebben dat Nederlandse telecomaanbieders die per minuut afronden Europese regelgeving overtreden.

Enkel over roamingtarieven

Onduidelijk bleef of Kroes het had over roaming- of binnenlandse tarieven. Via haar woordvoerder laat Kroes nu aan Webwereld weten dat zij enkel sprak over bellen in andere Europese landen. “Mevrouw Kroes verwees naar het feit dat het naar boven afronden van roamingtarieven verboden is volgens de Europese regelgeving. Die regels voor roaming gelden ook als in een land naar boven afronden van binnenlandse gesprekken niet is verboden", zegt de woordvoerder.

Providers moeten zich voor roamingtarieven dus houden aan Europese regelgeving terwijl dat voor binnenlandse gesprekken niet hoeft. De Nederlandse telco's die naar boven afronden overtreden de Europese wet dus niet. Binnen de landsgrenzen mogen providers gesprekken afronden per minuut. Voor Nederlanders die in het buitenland bellen is die afronding wettelijk verboden. KPN en Vodafone ronden die gesprekken dan ook nog af per seconde.

Voldoende concurrentie

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) deed overigens eerder al een gelijkaardige uitspraak. Het ministerie stelde toen ook dat betalen per minuut niet verboden kan worden op basis van Europese regelgeving omdat die alleen over roaming gaan. Het ministerie stelt dat telecomaanbieders in Nederland de vrijheid hebben om zelf tarieven vast te stellen en daarmee te concurreren met de andere partijen. Volgens EZ is er in Nederland bovendien voldoende concurrentie tussen de aanbieders.