Kroes, Eurocommissaris Digitale Agenda, laat via Twitter weten blij te zijn dat haar personeel eindelijk toegang heeft tot de open source browser. "Eindelijk! Al mijn personeel heeft nu toegang tot #Firefox - geweldig nieuws voor #OSS (open source software red.) + gezond verstand", twittert Kroes duidelijk de frustratie van zich af.

Overheden aan de open source

De Eurocommissaris maakt zich sinds haar aanstelling sterk voor open source software. Ze heeft lidstaten van de Europese Unie al meerdere malen gewaarschuwd voor de gevaren van gesloten software. Nu blijkt dat het stimuleren van open source ook binnen haar eigen departement niet altijd even makkelijk gaat.

Volgens Kroes kunnen overheden van lidstaten zichzelf onbedoeld tientallen jaren opsluiten in een rigide softwarestramien, als gekozen wordt voor Microsoft als standaard voor ict-systemen. Daarom wil Kroes gedetailleerde richtlijnen maken voor Europese regeringen om hen aan te sporen andere software te gebruiken, liet ze in juni vorig jaar aan persbureau Associated Press weten.

Verspilling van gemeenschapsgeld

Ze waarschuwde dat overheden zo kans lopen terecht komen in een vendor lock-in, een situatie waarin de afnemer gedwongen kan worden bepaalde software te kopen omdat dit het enige is dat aansluit op de gekozen standaard. Volgens Kroes kan een keus voor gesloten systemen vergaande gevolgen hebben voor de rest van de industrie, en bovendien leiden tot een verspilling van gemeenschapsgeld.

Wat precies het probleem was om Firefox te ontsluiten voor de ambtenaren van Kroes is op dit moment nog onduidelijk. De persvoorlichting van Digitale Agenda was niet direct bereikbaar voor commentaar.