Neelie Kroes

Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend. "Ik ben verheugd u te kunnen mededelen dat mevrouw Neelie Kroes op 24 november 2009 door het kabinet is voorgedragen als de Nederlandse Commissaris in de nieuwe Europese Commissie. De Nederlandse regering is tot deze keuze gekomen vanwege haar prestatie als Commissaris voor mededinging en de bewezen capaciteiten", schrijft premier Balkenende aan de Tweede Kamer.

Ervaring boven partijpolitiek

Nederland was een van de laatste landen die een kandidaat nomineerde. Lange tijd leken de kansen voor Kroes op een tweede termijn verkeken. Ze gaf in eerste instantie aan alleen door te willen op de post van mededinging. Hiermee verkleinde ze zelf haar kansen, aangezien het rouleren van portefeuilles de norm is in Brussel. Later stelde Kroes dat er 'nog meer interessante economische posten' waren.

Ook leek haar politieke kleur (VVD) te vloeken met die van de coalitie. Uiteindelijk is het kabinet boven partijpolitieke belangen uitgestegen en heeft gekozen voor de zekerheid van de kandidaat die in Brussel is gepokt en gemazeld.

Alhoewel de verdeling van de posten formeel nog niet rond is, is het zo goed als zeker dat Kroes de eurocommissaris voor Informatiesamenleving, Telecommunicatie en Media zal worden, meldt onder meer NOS. Die post wordt nu bekleed door Viviane Reding, met wie Kroes de afgelopen jaren meermaals overhoop lag over de regulering van de telecommarkt.

Ruzie met Reding

Reding pleitte voor strenge aanpak van grote telecombedrijven door gedwongen scheiding van netwerk en dienstverlening, maar Kroes vreesde dat dit de investeringen in nieuwe infrastructuur zou schaden. Begin dit jaar nog bleek dat Kroes heeft getracht om het OPTA-besluit om de kabelmarkt open te breken te torpederen. Reding was wel warm voorstander van de kabelregulering. Kroes zal nu het stokje overnemen op deze dossiers.

Schrik van Microsoft

Kroes' termijn als commissaris van mededinging zal pas begin 2010 aflopen, verwacht haar woordvoerder. 'Stalen Neelie' ontpopte zich de afgelopen jaren als nachtmerrie voor dominante techbedrijven. Zo kreeg Microsoft na jarenlang traineren van antitrustverplichtingen van Kroes in februari 2008 een megaboete van 899 miljoen euro opgelegd.

Ondertussen waren er al weer twee nieuwe onderzoeken opgestart, waarvoor nu een schikking in de maak is. Microsoft belooft een zogenaamd browserkeuzescherm en betere interoperabiliteit van Microsoft-software. Kroes staat hier positief tegenover en heeft aangegeven de kwesties voor het einde van haar termijn te willen afronden.

Recordboete voor Intel

Intel kreeg eerder dit jaar wegens omkoping van pc-fabrikanten en het verzieken van de chipmarkt een recordboete van 1,06 miljard euro opgelegd. De chipfabrikant is in beroep gegaan bij het Hof in Straatsburg.

De overname van Sun door Oracle is nog onderwerp van onderzoek door het directoraat. De Europese commissie vreest dat Oracle de open source database MySQL zal afknijpen zodat Oracle's eigen gesloten databases een concurrent minder hebben. De overname is in de VS wel al zonder voorwaarden goedgekeurd.

Naast de post van ICT en Media wordt Kroes waarschijnlijk ook één van de vicevoorzitters van de Europese Commissie.

Item van de NOS