Microsoft had tot 19 juli de tijd om alle informatie aan de EU te overhandigen die het mogelijk maakt dat software van concurrenten soepel met Microsoft-producten kan samenwerken.

Daaraan voldeed Microsoft onvoldoende, vond de EU deze zomer. "Ik ben niet onder de indruk als iemand 90 procent van de informatie geeft, terwijl we 100 procent nodig hebben", zo zegt Kroes in een interview met The Guardian. In het gesprek geeft Kroes aan dat haar geduld opraakt. "Ik heb niet het eeuwige leven."

Ze heeft Microsoft dinsdag nog negen dagen de tijd gegeven om alle details over Windows aan de Europese Commissie te geven. Gebeurt dat niet of te laat, dan krijgt Microsoft opnieuw een boete, aldus Kroes.

Kroes bestrijdt dat ze een vendetta tegen Microsoft voert. "Microsoft moet zich aan de EU-regels houden. Ik ben de scheidsrechter die daarop toeziet en ik zal streng en rechtvaardig zijn."

Microsoft kreeg deze zomer al een boete van 280,5 miljoen euro wegens het onvoldoende nakomen van de eisen van de EU. Die eisen kwamen voort uit de straf die in maart 2004 aan Microsoft werd opgelegd. Onderdeel van die straf was een boete van 497 miljoen euro.