Europees Commissaris Neelie Kroes luidt de noodklok. De investeringen in onderzoek lopen terug, maar, zegt ze, “de wedstrijd is nog niet voorbij”. Kroes sprak op het evenement ICT 2010-Digital Driven, dat door de Europese Commissie is georganiseerd.

“Belastingbetalers, ministers en arme mensen hebben goede redenen aan te nemen dat publieke gelden op rechtvaardige wijze worden besteed”, zei Kroes. “Maar dat maakt het nog niet onmogelijk om publieke investeringen in ict-onderzoek te verhogen.” Wel moet de noodzaak van een dergelijk onderzoek “zo sterk mogelijk” worden aangetoond.

20 Miljard euro

De ict-sector investeert tweemaal zoveel als de auto-industrie en liefst drie maal zoveel als de farmaceutische industrie. In de afgelopen dertig jaar heeft de Europese Commissie 20 miljard euro gestoken in it-onderzoek, waarmee Europa van 10 procent naar 25 procent van de wereldwijde ict-onderzoeksmarkt voor zijn rekening neemt.

Kroes krijgt bijval van Karl-Heinz Streibich, ceo van Software AG. In het kader van de jaarlijkse presentatie van de lijst van 100 grootste Europese softwarebedrijven, de Truffle100, zegt hij dat het nog belangrijker is geworden dat de EU zich richt op de ontwikkeling van de softwaresector (pdf) en deze een centrale plek geeft op de Digitale Agenda 2015.

Regeringen moeten meer doen

Volgens Bernard-Louis Roques, general partner IT bij investeringsmaatschappij Truffle Capital, dat de jaarlijkse lijst samenstelt, moeten regeringen in Europese landen meer de nadruk leggen op ondersteunende maatregelen, “zodat de sector meer geld kan investeren in R&D en duizenden banen kan creëren”.

Volgens Streibich en Roques moet de Europese Unie onder meer een vriendelijker belastingklimaat creëren voor bedrijven die investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarnaast moeten Europese regeringen een deel van de publieke aanbestedingen richten op de kleine en middelgrote bedrijven. Dat zou moeten verankerd worden in de Europese Kleine Bedrijven Wet. Verder moet er meer publiek geld worden gestopt in R&D-programma’s van en voor het MKB..