De Europese Commissie (EC) blokkeert het marktbesluit van telecomtoezichthouder OPTA dat de onderlinge tarieven voor vaste en mobiele telefonie beperkt. De beperking gaat namelijk lang niet ver genoeg, constateert het departement van Neelie Kroes. Hierdoor blijven deze tarieven in Nederland twee keer zo hoog als het plafond dat Brussel wil. De EC blokkeert het OPTA-plan en stelt een diepgravend onderzoek in, melden de betrokken partijen.

Cruciaal voor telco's

Het gaat om zogenaamde afgiftetarieven (ook wel termination rates of interconnectietarieven genoemd) die telecomprovider elkaar in rekening brengen voor het afhandelen van een gesprek. Dus als bijvoorbeeld een T-Mobile abonnee een KPN-klant belt, moet T-Mobile KPN hiervoor een afgiftebedrag betalen. Deze tarieven vormen daarmee de basis voor de tarieven die uiteindelijk aan de klant wordt gerekend.

Het probleem is echter dat OPTA tot dit besluit was gedwongen onder dwang van de rechter. Een eerder marktbesluit van OPTA was namelijk wel in lijn met Brussel. Maar hiertegen ging een schare aan telco's in beroep bij de bedrijfsrechter, het zogenaamde College voor Beroep voor het Bedrijfsleven.

Rechter tegen OPTA en EU

Met succes, want die oordeelde dat het OPTA-besluit, en daarmee feitelijk ook het Europese beleid, niet deugde. Brussel had geadviseerd om te reguleren alleen op basis van zogenaamde 'incrementele kosten' waardoor de tariefplafond flink naar beneden kon. Maar volgens de telco's moeten ook de vaste kosten die een telecombedrijf heeft bij de afgiftetarieven worden ingecalculeerd.

De rechter gaf in juli 2011 de telco's gelijk, met als gevolg dat de maximale tarief, het plafond, wat OPTA mag vaststellen een stuk hoger uitkomt dan in het oorspronkelijke plan.

Vervolgens heeft OPTA het besluit aangepast conform het vonnis van het CBb, maar daar struikelt nu de Europese Commissie over. Die wil dat het plafond verder omlaag gaat, omdat de afgiftetarieven jarenlang veel te hoog zijn geweest. Hierdoor konden de telco's zich onderling spekken, terwijl de klant de rekening betaalde.

Terwijl OPTA klem zit gaat de EC onderzoek doen hoe deze impasse te doorbreken. "Deze zaak is van belang voor het afbakenen van de rol die nationale autoriteiten en rechtbanken moeten spelen bij de toepassing van de Europese telecomvoorschriften op een geco├Ârdineerde manier die het gunstigst is voor de consument en de mededinging", aldus eurocommissaris Neelie Kroes.

Plafond niet omlaag

Het oorspronkelijk plafondplan voor interconnectie van Brussel (en OPTA) was 1,2 cent per minuut voor mobiele gesprekken en 0,45 cent voor vaste gesprekken. Door de uitspraak van de rechter blijft dit voorlopig veel hoger: 2,4 cent voor mobiel en 0,72 cent voor vast.