Een EU-studie naar de staat van onderzoeksrapporten die openlijk toegankelijk zijn, wijst uit dat er inmiddels twee keer zoveel rapporten beschikbaar zijn dan werd verwacht. Het onderzoek keek naar wetenschappelijke publicaties die zijn vrijgegeven in de EU en onder meer de VS, Canada, Brazilië en Japan.

Alsnog gepubliceerd

Uit het onderzoeksrapport (PDF) blijkt dat de groei van publicaties die vrijelijk beschikbaar zijn tussen 2004 en 2011 met zo’n twee procent per jaar is gegroeid. De onderzoekers denken dat de feitelijke groei groter is, omdat wetenschappers manuscripten van eerdere jaren ook beschikbaar maken. Ook kiezen publicerende organen steeds vaker voor een open toegang-model, waardoor ook aanvankelijk gesloten onderzoeken alsnog open worden gepubliceerd.

Mede door deze veranderingen waarbij ook eerdere publicaties plotseling beschikbaar zijn, is de toename van documenten die open toegankelijk zijn in 2011 stukken groter uitgevallen dan eerder verwacht. “Deze groei kan deels retroactief zijn”, meldt een tweede rapport (PDF), “Maar meer bewustzijn, nieuw beleid en infrastructuur en de groeiende betrouwbaarheid van OA-publicaties (Open Access, red.) en bronnen zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor een groter deel van de groei.”

Zestig procent in 2016

Eurocommissaris Neelie Kroes is in haar nopjes met het resultaat. In een toespraak vertelt Kroes over het ‘omslagpunt’ en haar ‘droom voor een open Europa’. Ze roept overheden op om het voorbeeld van het EU-onderzoeksprogramma Horizon 2020 te volgen, waarbij alle data open beschikbaar moeten zijn. De Eurocommissaris hoopt dat in 2016 zestig procent van onderzoeksdata vrijelijk beschikbaar is.

Het filmpje van Kroes: