"Het kan verkeren was Kroes' eerste gedachte toen ze hoorde dat de vijandige overname niet doorging. De Zuid-Amerikaanse telecomreus America Móvil zag toch af van het kopen van het Nederlandse KPN. "Sommige aandeelhouders verdrietig, en sommige KPN'ers in de gloria", vertelt ze in een interview met RTL Z dat deze ochtend wordt uitgezonden.

Neutraal, maar met een Digitale Agenda

Kroes benadrukt wel dat ze neutraal is in deze marktkwestie. "Ik heb vroeger een portefeuille gehad waarin dat heel belangrijk was", maar nu gaat ze daar niet meer over. De Nederlandse politica voegt daar gelijk aan toe dat ze wel zeer geïnteresseerd is in de telecommarkt en de bedrijven die daarop actief zijn. Kroes is immers verantwoordelijk voor de Digitale Agenda waarbij internet en snelle, betaalbare toegang daartoe cruciaal zijn. Daarbij maakt zij zich sterk voor een grotere, minder gefragmenteerde Europese markt.

"Op zich ben ik zeer geïnteresseerd in sterke spelers in het telcogebeuren en heb ik natuurlijk een lichte voorkeur voor Europése sterke spelers." Zij spreekt zich hiermee niet per definitie uit tegen het Zuid-Amerikaanse America Móvil. Dat is weliswaar geen Europees bedrijf, maar wel een sterke partij."Overigens, het is natuurlijk een gerenommeerd bedrijf."

Werkt twee kanten op

"De markt is open. Wij willen graag in die markten, dus dan moet je ook omgekeerd de mogelijkheden geven. Als dat zakelijk aan de orde is." Mocht KPN ooit worden overgenomen dan heeft Kroes wel een lichte voorkeur voor een Europese koper. "Maar dat is een hele persoonlijke mening."

Gisteren vooraangekondigd: het RTL Z-interview met Neelie Kroes: Update: Link toegevoegd naar het inmiddels online staande interview.