Volgens Kroes kunnen overheden van lidstaten zichzelf onbedoeld tientallen jaren opsluiten in een rigide softwarestramien, als gekozen wordt voor Microsoft als standaard voor ict-systemen. Daarom wil Kroes gedetailleerde richtlijnen maken voor Europese regeringen om hen aan te sporen andere software te gebruiken, schrijft persbureau Associated Press.

Ze wil vooral de aandacht vestigen op open source programma's. Door die richtlijnen wil Kroes voorkomen dat gekozen wordt voor gesloten software, waardoor er een vendor lock-in kan ontstaan. Een vendor lock-in op softwaregebied kan er voor zorgen dat de afnemer gedwongen blijft bepaalde software te kopen omdat dit het enige is dat aansluit op de gekozen standaard. De keus voor een gesloten systeem kan veel invloed hebben op de rest van de industrie.

Verspilling van gemeenschapsgeld

Als voorbeeld haalt Kroes belastingdiensten aan die alleen maar met een bepaalde browser kunnen werken voor online belastingaangifte. "Veel autoriteiten kwamen er te laat achter dat ze onbedoeld voor tientallen jaren vastgeketend zitten aan proprietary software. Na een bepaald punt kan die keuze zo diepgeworteld in een organisatie zitten, dat alternatieven het risico lopen systematisch te worden genegeerd", zei Kroes tegen AP.

Volgens haar is gesloten software een "verspilling van gemeenschapsgeld". De meeste overheden zouden dit ook niet meer kunnen betalen. Kroes zei dit donderdag tijdens Open Forum Europe, een congres voor bedrijven die open source software promoten.

Keuze overduidelijk

De keuze voor open source is de voor de hand liggende optie, zegt Kroes. Overheden die toch kiezen voor proprietary (gesloten) software moeten een erg goede reden hebben om bereid te zijn in te stemmen met de bijbehorende restricties en het betalen van royalty's, aldus Kroes.

De Eurocommissaris gaf eerder in haar Digitale Agenda voor Europa al aan een sterk voorstander te zijn van open source software voor overheden. In haar vorige functie als Eurocommissaris (Mededinging) had Kroes haar pijlen ook al eens gericht op Microsoft. Ze legde de softwaregigant verschillende boetes van honderden miljoen euro's op.