Kroes krijgt vandaag naar alle waarschijnlijkheid de zegen van de parlementariërs voor haar benoeming op de post 'Digitale Agenda'.

Zegslieden van zowel de christendemocratische als de socialistische fracties, die vorige week nogal kritisch reageerden en Kroes' antwoorden ''vaag en opppervlakkig' noemden, zeiden gisteren na afloop van de achter gesloten deuren gehouden tweede ronde, dat er een constructief en positief beeld was ontstaan.

Kroes zelf verklaarde verheugd te zijn dat haar een tweede kans was geboden om haar standpunten en plannen meer in detail uiteen te zetten en daarmee duidelijk te maken dat zij een geschikte kandidaat voor de post is.

Telecommarkt

Kroes maakte zich vorige week sterk voor netneutraliteit, harmonisatie van het auteursrecht en één interne Europese markt. Maar bij de eerste behandeling van haar visie op de telecommarkt ging het mis. Eurocommissaris Kroes benadrukte tegenover het Europarlement herhaaldelijk dat ze voor zelfregulering van de telecommarkt is. Dat standpunt droeg ze eerder uit als eurocommissaris van mededinging, wat zelfs tot conflicten leidde met collega Viviane Reding, die de telecommarkt juist flink heeft gereguleerd.

De uitspraken van Kroes voeden de angst bij het parlement dat ze niet bereid is de grote telco's hard aan te pakken en de markt te reguleren. Mede daarom moest ze op herhaling komen voor het parlement.

Bron: Channelworld