De Europese Commissie (EC) zal naar verwachting vandaag of morgen bekend maken de antitrustzaak tegen de vier grote platenmaatschappijen en Apple te beëindigen. Dat meldt ondermeer de Wall Street Journal.

De Commissie deed sinds 2005 onderzoek naar kartelvorming door EMI, Warner Music, Universal Music en Sony BMG én Apple. De muzieklabels hadden destijds bij Apple bedongen dat songs in de iTunes Store per Europees land apart geprijsd werden. Zo betaalt een Brit twintig procent meer voor een liedje dan een continentale Europeaan.

Schikking

Dat riekte naar kartelvorming en oneerlijke prijsstelling. De Britse NMa, de Office of Fair Trading, zwengelde de kwestie eind 2004 aan in Brussel. Maar na nagenoeg drie jaar onderzoek kan eurocommissaris Neelie Kroes van mededinging de zaak niet hard maken, melden de 'welingelichte bronnen'.

Brussel heeft nu met Apple een schikking getroffen. De EC zal dan ook geen boetes uitdelen aan de onderzochte bedrijven. De exacte voorwaarden van het compromis zijn nog niet duidelijk, maar de uitkomst zal volgens Kroes 'goed nieuws' zijn, zo meldt Bloomberg.

Officiële bevestiging

Apple heeft inmiddels haar aankondiging gedaan: Cupertino belooft de prijzen van iTunes in Groot-Brittannië binnen zes maanden te nivelleren met de prijzen van de andere Europese iTunes-winkels.

Kroes is tevreden met de toezegging en zal het onderzoek naar Apple en de platenlabels stopzetten. Apple houdt vol dat het instellen van 'nationale' iTunes-winkels niet was ingegeven door prijsafspraken met de muziekindustrie, maar door auteursrechtelijke verschillen tussen de Europese landen.