Dat terwijl Kroes 9,2 miljard euro nodig had voor haar Digitale Agenda. Een bedrag dat nodig was voor het ambitieuze plan om elke Europese burger in 2020 breedband te kunnen leveren. De Eurocommissaris hekelde eerder deze maand de bezuinigingen op het EU-budget hardop, terwijl ook de Tweede Kamer tevergeefs een motie hiertegen indiende.

'Opportunistische keuzes'

"Een troosteloze compromis tussen nationaal politiek opportunisme en subsidieverslaving", schreef Kroes eerder deze maand in haar column in FD (betaalmuur), waarbij ze de verwachting uitsprak dat we de komende jaren de prijs zullen betalen voor deze ''opportunistische keuzes." Een jaar geleden was desondanks ook strijdbaar en gaf aan verder te blijven vechten om breedband in de achtergebleven gebieden te realiseren door het ondersteunen van innovatieve ideeën.

De regeringsleiders van de lidstaten van de EU besloten een jaar geleden rond deze tijd om de begroting van de Europese Unie voor de komende zeven jaar met liefst 85 miljard euro te korten. Deze bezuinigingen over de periode 2014-2020 zijn rond en gaan dus ook ten koste van de Digitale Agenda van Kroes. Nooit eerder ging een EU-begroting omlaag.

Geweldige week?

Diplomatiek stipt Kroes in een statement op het definitieve budget nog een lichtpuntje aan. Het wel toegewezen bedrag van 1 miljard euro zorgt samen met het politieke akkoord rondom de regulering van e-Indentification en nieuwe voorstellen voor een goedkopere uitrol van breedband, desondanks voor "een geweldige week voor Europa's Digitale Agenda."