Neelie Kroes, eurocommissaris ICT-zaken en de Digitale Agenda, spreekt zich expliciet uit tegen omstreden wetsvoorstellen tegen online piraterij die momenteel in Washington worden behandeld.

Woensdag was er een breed protest tegen de Stop Piracy Online Act (SOPA) en de tegenhanger in de Amerikaanse Senaat, Protect IP (PIPA). Dezelfde dag lieten verschillende senatoren weten tegen de voorstellen te zijn.

Geen drempels op snelweg

Kroes schrijft hierover op Twitter: “Blij dat het tij keert tegen SOPA: geen slechte wetgeving nodig als [we] de voordelen van het open internet moeten waarborgen. Om te vervolgen: “Hardrijden is ook illegaal, maar je legt geen drempels op de snelweg #SOPA."

Ondanks dat de steun afbrokkelt is er in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden nog zeker geen meerderheid tegen de wetsvoorstellen. Veel politici hebben hun standpunt nog niet bepaald. PIPA komt op 24 januari in stemming gebracht in de Senaat. De behandeling van SOPA is uitgesteld om meer belanghebbenden en deskundigen te kunnen horen.