De vrees van de Europese Commissie ligt vooral in het feit dat Oracle naast zijn eigen database nu ook MySQL in handen krijgt. Oracle zou in theorie de open source database niet verder kunnen (laten) ontwikkelen, waardoor zijn eigen databases een voorsprong krijgen. Een dergelijke mogelijkheid tot eliminatie van concurrerende producten zal verder worden onderzocht, meldt de EC.

In april kondigde Oracle aan Sun over te nemen voor 5,6 miljard dollar. De acquisitie werd zowel in de VS als Europa door mededingingsautoriteiten onder de loep genomen. De VS gaf al wel groen licht aan de overname, maar Brussel ziet nog antitrustberen op de weg.

Sun in het nauw

Het onderzoek heeft verstrekkende gevolgen voor Oracle en voor Sun Microsystems. Een dergelijk onderzoek neemt maanden in beslag en ondertussen lijdt Sun zwaar verlies aan marktaandeel met zijn servers. IBM en HP hebben al enige tijd programma’s lopen die klanten van Sun moeten overhalen over te stappen naar de concurrentie.

De cijfers van IDC over het tweede kwartaal van dit jaar lieten zien dat Sun flinke klappen oploopt in de wereldwijde servermarkt. De twee leiders in de servermarkt krijgen nu nog meer tijd om klanten van Sun af te pakken.

Bron: Channelworld.nl