Kroes sprak haar steun voor de bijna 100 miljoen euro aan investering uit tijdens het congres IC-TEFAF in het Mecc in Maastricht. Dat ict-congress is onderdeel van van het jaarlijkse evenement The European Fine Art Fair (TEFAF). Ze staat met die ondersteuning recht tegenover de Nederlandse toezichthouders. Zowel de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) als telecomwaakhond OPTA zijn fel tegen.

OPTA is tegen de investering omdat het geen marktfalen ziet in Limburg en dus noodzaak voor een ondersteunende overheid ontbreekt. Zonder belastinggeld komen er ook wel hogere snelheden, aldus de OPTA. Samen met de NMa gaf OPTA eind 2009 al aan dat overheden de uitrol van glasvezel aan de markt moeten overlaten. Dat is echter alleen een advies, optreden tegen de dergelijke investeringen behoort niet tot hun taken.

Investering kan best

De kabelaars zien een dergelijke investering juist als een verkapte subsidie. De provincie Limburg is van mening dat marktconform investeren wel kan. Onlangs zette Limburg glasvezel weer hoog op de agenda in de Limburgse politiek. De provincie wil circa 100 miljoen euro steken in een breedbandinfrastructuur die 90 tot 95 procent provinciaal dekkend is. Daarmee moet Limburg de koploper in Europa worden met als doel versterking van het vestigingsklimaat voor bedrijven. De aanleg moet nog dit jaar van start gaan.

Kroes prees het investeringsmodel voor de provincie Limburg juist, bericht het Financieele Dagblad. Ze noemde het zelfs een voorbeeld voor andere Europese lidstaten. Kroes ziet geen problemen zolang de provincie geen meerderheid van de aandelen bezit en onder marktconforme voorwaarden investeert. In haar oude functie als mededingingscommissaris had ze deze constructie ook goedgekeurd, en ook in haar huidige functie als Eurocommissaris Digitale Agenda heeft ze er geen problemen mee. Het is nu haar taak om technologische ontwikkeling aan te sporen.

Geen marktverstoring

Ook de kabelaars ageren fel tegen de investeringsplannen. Kabelaar Ziggo vindt de miljoeneninvestering in de aanleg van glasvezel overbodig. In een brief aan het provinciebestuur schrijft de kabelaar: "Overheidsgelden ten gunste van één van de marktpartijen zijn niet alleen overbodig, maar beïnvloeden deze vrije concurrentie ten negatieve." Volgens de kabelaar zal KPN onder concurrentiedruk vanuit zichzelf wel gaan investeren in glas.

Ook deze kritiek wordt door Kroes terzijde geschoven. Ze stelt in het FD dat partijen die zelf niet willen investeren geen recht hebben om dwars te gaan liggen. Wel is ze van mening dat de markt een centrale rol moet houden. In Limburg kan er volgens haar geïnvesteerd worden zonder marktverstoring.

15:23 uur: Nuanceverschil tussen subsidie en en investering uitgelegd.

Dinsdag 9.18 uur: Correctie, Kroes had ook in haar oude functie de deelneming van de provincie goedgekeurd.