Blokkeren en afknijpen nekt innovatie, maar strikte netneutraliteit ook. Het garanderen van een open internettoegang met netneutraliteit náást de mogelijkheid tot speciale ‘quality of service’ kanalen biedt meer keus en de beste kansen op groei in de sector. Dat stelt eurocommissaris Neelie Kroes in een blogpost.

Europarlement: geen quasi-netneutraliteit

Ze reageert daarmee op de kritiek die de afgelopen week losbarstte naar aanleiding van het gelekte Europese telecomplan. Het plan laat ruimte over voor speciale tolwegen waar aanbieders betalen voor gegarandeerde doorgifte van data. Verschillende grote fracties in het Europarlement reageerden zeer kritisch op het voorstel, dat de kwalificatie ‘quasi-netneutraliteit’ kreeg.

Ook in Duitsland is er veel ophef over de kwestie, mede omdat hier de afgelopen maanden veel onrust was over afknijppraktijken van onder meer Deutsche Telekom. De Duitse minister van Economische Zaken Philipp Rösler vindt het voorstel van Kroes ‘niet voldoende’ waar het aankomt op netneutraliteit.

Netneutraliteit plus premiumdiensten

Kroes benadrukt dat mensen zich niet blind moeten staren op principes, maar moeten kijken naar de huidige situatie met kwakkelende telecombedrijven, miljoenen Europeanen zonder breedband en structurele afknijppraktijken.

Om deze problemen het hoofd te bieden is de beste oplossing een combinatie van een ‘best efforts’ met gegarandeerde netneutraliteit en de mogelijkheid tot speciale end-to-end ‘quality of service’-diensten ernaast, betoogt Kroes.

“Het toelaten van premium diensten beperkt in geen enkel opzicht de vrijheid [van meningsuiting]. Voor bijna elk soort product dat je kunt bedenken, van postbezorging tot benzine, leidt premiumproducten niet tot minder vrijheid voor gebruikers, het geeft hen eerder méér keuze. En als je niet voor zo’n premium gaat, verdien je nog steeds een goed product: met mijn voorstellen wordt het ‘best efforts’ internet beter.”

Premium geeft perverse prikkels

De critici stellen echter dat door exclusieve deals tussen contentaanbieders en isp’s dergelijke premium diensten niet duurder worden voor de abonnee, maar eerder goedkoper. Dat klinkt aanlokkelijk, maar kan de concurrentie en innovatie wel degelijk schaden.

“Als bijvoorbeeld YouTube-moeder Google veel geld neertelt voor 'voorrang' op het internet, blijft er wellicht te weinig bandbreedte over voor innovatieve internet-start-ups zonder diepe zakken om een betrouwbare dienstverlening te garanderen. Die gaan dan waarschijnlijk over de kop. Dat moeten we niet willen,” stelde Lambert van Nistelrooij, CDA-Europarlementslid (ICT) eerder deze week.

Het telecomplan zal naar verwachting in september officieel worden gepresenteerd, waarop Europarlement en Europese Raad het gaan behandelen.