ICT-Eurocommissaris Neelie Kroes schaart zich in het groeiende koor critici van de komende ITU-vergadering WCIT12, waar een internetcoup dreigt door overheden en telecombedrijven.

Bijvoorbeeld Rusland wil via de ITU de macht krijgen over domeinnamen en routering binnen de eigen grenzen. En Europese telco's willen een aparte internettolweg in het leven te roepen waar de afzender (de content- en dienstenleveranciers) moet betalen voor gegarandeerde doorgifte van data.

Handen af van het internet

Tot zover hield Kroes zich op de vlakte over deze bedreigingen van het 'open en vrije' internet. Talloze partijen en organisaties, van Greenpeace tot Google, van het EU-parlement tot de OESO, keerden zich tegen de voorstellen. Vlak voor de WCIT12, dat volgende week in Dubai begint, komt Kroes alsnog met een duidelijk signaal.

“Er is een echte strijd om hoe het internet te reguleren", aldus Kroes in de Financial Times. “Als het niet kapot is, moet je het niet repareren." Op Twitter voegt ze daar aan toe: “Het internet werkt en moet niet verder via ITR (International Telecommunication Regulations) verdragen gereguleerd worden".

Imagoschade ITU

Ondertussen doet ITU zelf verwoede pogingen om van het vooral door Amerika opgestookte imago als internetboeman af te komen. Er is nu een resolutie aangenomen die oproept om het internet open te houden. Het bevat een oproep aan lidstaten om niet unilateraal de toegang tot het internet voor andere landen te beperken. Over internetbeperkingen voor de burgers ín een land laat de ITU zich echter niet uit.