De Europese Commissie maakt vaart met de hervorming van de ’gefragmenteerde’ telecommarkt. Als het aan eurocommissaris Neelie Kroes is het vergaande pakket binnen een jaar door het Europarlement geloodst.

Om de vaart er in te houden, laat Kroes het plan voor één pan-Europese telecomtoezichthouder voorlopig schieten. In plaats daarvan krijgen telco’s die in meerdere Europese landen actief zijn wel één loket.

Onestopshop waakhond

Ze kunnen een ‘thuis’ kiezen in een van de lidstaten en die waakhond heeft dan gezag over alle Europese activiteiten, zegt Kroes in een interview met de Wall Street Journal. De regels die deze lokale waakhond stelt, zijn dan voor het bedrijf in kwestie geldig in de gehele EU.

Deze constructie is vergelijkbaar met de nieuwe Europese verordening voor databescherming. Het is niet duidelijk hoe wordt bepaald in welke lidstaat een telco zijn toezichtloket krijgt. Dat kan bijvoorbeeld de vestiging van het hoofdkantoor zijn, of waar het bedrijf zijn grootste afzet heeft. Als het bedrijven vrijstaat om een toezichthouder te kiezen, bestaat het risico dat ze gaan rondshoppen naar jurisdicties met de meest tandeloze toezichthouder.

Momenteel is er wel een Europese telecomorganisatie, BEREC, maar dat is een samenwerking van nationale toezichthouders en heeft zelf geen tanden. Veel lidstaten zijn tegen uitbreiding van de bevoegdheden van BEREC.

Daarnaast wil Kroes een Europees frequentiebeleid en moet ook cybersecurity vanuit Brussel worden geregeld. De commissaris wil zo snel mogelijk één markt voor Europa zonder bijvoorbeeld roamingtarieven.

Haast met interne markt

“Het gaat niet om consolidatie, het gaat om het verwijderen van fragmentatie”, aldus Kroes in het interview. “het is een gefragmenteerde markt, er zijn 27 markten met eigen toezicht, regels en wetten, we profiteren niet van de voordelen van het kroonjuweel van de EU: de interne markt.”

Als het aan Kroes ligt staan de plannen binnen een paar maanden op papier, en worden ze vóór mei volgend jaar goedgekeurd door het Europarlement.