Dat meldt het Financieele Dagblad woensdag. Kroes heeft te elfder ure persoonlijk getracht om het besluit van de Commissie om te buigen, tot immens chagrijn van collega-commissaris Reding (Informatiesamenleving).

Gisteren maakte Reding bekend dat de Europese Commissie akkoord gaat met de plannen van de OPTA om het Nederlandse kabelnet open te breken. Reding deed daarbij een opmerkelijke uitspraak: "Er was een intense lobbycampagne om de uitkomst van onze overwegingen te beïnvloeden. Maar de Commissie is de beschermer van de Verdragen en is er niet om speciale belangen te verdedigen of te buigen voor een lobbycampagne."

Sneer richting Kroes

Deze uitspraak slaat niet op de kabellobby maar is een sneer richting Kroes, zo melden anonieme Brusselse bronnen aan het FD. Kroes zou vorige week namelijk persoonlijk nog een hoge ambtenaar op het directoraat van Reding hebben benaderd met het verzoek het besluit zo aan te passen dat de EC 'ernstige twijfels' heeft bij het OPTA-besluit. Volgens Kroes leidt het opengooien van het kabelnet tot minder investeringen in en tragere adoptie van digitale TV in Nederland.

Een woordvoerder van Kroes bevestigt het contact met de ambtenaar maar stelt dat dit 'niet ongebruikelijk' is. Bovendien hebben beide commissarissen verantwoordelijkheid voor dit dossier. Over de precieze formulering van het besluit en de interventiepoging van Kroes zou de laatste dagen een hoogoplopend conflict tussen de twee commissarissen zijn losgebarsten. De verhouding tussen hen zou inmiddels tot het absolute dieptepunt zijn gedaald.

In het conflict moest Kroes bakzeil halen, want de EC rept in haar goedkeuring met geen woord over 'ernstige twijfels'. In het bijgaande persbericht zegt Kroes nog wel dat de OPTA de 'wederverkoopverplichting voor analoge rtv-programma's zo snel mogelijk weer [moet] intrekken'.

Eerdere wrijving

Het is niet de eerste keer dat Reding en Kroes botsen. Vorig jaar was er ook onenigheid over het voornemen van Reding om monopolistische telecombedrijven functioneel op te kunnen splitsen in een netwerk- en dienstendeel. Volgens Kroes zou deze dreigende regulering telco's afschrikken om nog verder te investeren in infrastructuur.